Olen aikoinaan opetellut leipomaan pullaa kantapään kautta, ja tiedän mikä kaikki siinä voi mennä pieleen. Jaan tässä kaikki parhaat vinkkini, jotta sinä voit onnistua jo ensimmäisellä yrityksellä!

Näytän tässä postauksessa vaihe vaiheelta, miten valmistaa hyvää (vegaanista) pullaa. Takaan että voit tarjoilla tätä pullaa kenelle tahansa ei-vegaanille, eivätkä he huomaa mitään eroa! Ohje ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen vegaaninen, vaan sopii aivan yhtä hyvin lehmänmaidon kanssa käytettäväksi.

Mikä kasvimaito sopii pullataikinaan?

Käytän pullataikinaan mieluiten cashewmaitoa. Cashewmaito muistuttaa maultaan lehmänmaitoa, joten pullaan tulee ihan aito maku.

Jos cashewmaitoa on vaikea löytää, myös mantelimaito on oikein hyvä vaihtoehto.

Kauramaitoa sen sijaan en pullataikinaan käyttäisi, sillä sen maku on kaukana lehmänmaidosta ja yleensä kauran maku tulee läpi taikinasta.

Kananmunan korvaaminen?

Vastoin yleistä (väärää) oletusta, pullataikina ei kaipaa kananmunaa. En ole laittanut pullataikinaan kananmunaa edes ennen vegaaniksi ryhtymistäni.

Eihän leipätaikinaankaan käytetä kananmunia! Ja pullataikina on pohjimmiltaan ihan samanlaista kuin mikä tahansa leipätaikina, vain makeampaa. Voit ihan iloisesti jättää kananmunan pois, eikä sitä tarvitse korvata yhtään millään.

Kuivahiivaa vai tuorehiivaa?

Pidän leivonnassa kuivahiivasta, sillä se säilyy pitkään kaapissa huoneenlämmössä ja sitä on helpompi käsitellä kuin tuorehiivaa. Kuivahiivaa ei tarvitse liuottaa nesteen sekaan, vaan riittää että sekoitat sen kuivien aineiden joukkoon.

Kuivahiivasta tulee tietää, että se vaatii toimiakseen noin +42C asteen lämpötilan. Liian matalassa lämpötilassa hiiva ei aktivoidu, ja liian kuumassa se kuolee.

Pullataikina: kuivat aineet kulhossa
Kuivat aineet kulhossa: jauhot, suola, sokeri, kardemumma, kuivahiiva

Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito +37C asteeseen. Anna hiivan liueta täysin maidon sekaan, ennen kuin lisäät muut ainekset joukkoon.

Kannattaako margariini sulattaa?

Perinteisesti voi/margariini sulatetaan pullataikinaan varten, mutta taikina saattaa silloin jäädä kovemmaksi. Sulatetun rasvan kanssa jauhoja tulee ehkä laitettua enemmän, ja sulatettu rasva voi myös jäädä liian kuumaksi, mikä vaikuttaa hiivan toimintaan.

Olen leiponut pullaa sekä sulatetun rasvan että jääkaappikylmän margariinin kanssa. Kummallakin tavalla saa hyvää pullaa, mutta jälkimmäisellä tavalla pullista on tullut aina takuuvarmasti kuohkeita. Siispä suosittelen lisäämään rasvan pehmeänä mutta ei sulatettuna.

Pullataikinan valmistaminen

Lämmitä kasvimaitoa mikrossa noin 1 minuutin ajan ja tarkista sitten lämpötila esim. tiputtamalla pari tippaa maitoa kämmenselälle – maidon tulisi olla selvästi kättä lämpimämpää.

Sekoita kuivat aineet (kuivahiiva mukaan lukien) keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon lämmin maito sekä pehmeä margariini pieninä nokareina noin teelusikallinen kerrallaan.

Sekoita taikina tasaiseksi ja jatka taikinan vaivaamista vielä sen jälkeen noin 5 minuutin ajan, jotta taikinaan muodostuu ns. sitkoa. Sitko antaa pullalle juuri oikeanlaisen kuohkean koostumuksen ja varmistaa sen että taikina kohoaa hyvin.

Taikinan saa helposti vaivattua sähkövatkaimen taikinakoukuilla (niillä korkkiruuvin muotoisilla osilla), mutta jos sähkövatkain puuttuu, voit aivan yhtä hyvin vaivata taikinan käsin. Painele taikinaa käsien avulla tasaisesti joka puolelta.

Kun taikinaan alkaa muodostua seittimäisiä säikeitä ja taikinaa voi venyttää käsien välissä ilman että se katkeaa, taikinassa on sopivasti sitkoa.

Pullataikina kohoamassa
Pullataikina kohoamassa tuorekelmun alla

Miten saan pullasta pehmeää?

Pullaan tulee paras koostumus silloin kun taikina jätetään suhteellisen pehmeäksi. Liian löysää taikinaa on kuitenkin vaikea käsitellä ja pullien muotoilu on vaikeaa.

Tarkkaa jauhojen määrää on mahdoton antaa, sillä jauhojen koostumus vaihtelee, mutta huomaat kyllä milloin taikina on sopivaa, sillä se alkaa vetäytyä kulhon reunoilta. Eli kun vaivaat taikinaa, siitä alkaa ihan itsestään muodostua suunnilleen tämän näköinen pallo kulhon keskelle:

Pullataikinan vaivaaminen

Jos et ole ennen leiponut pullaa, suosittelen että lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan ja vaivaat taikinaa joka välissä. Heti kun huomaat, että taikinassa on sopiva koostumus, lopeta jauhojen lisääminen.

Jos olet jo lisännyt liikaa jauhoja ja taikina on kuivaa, voit korjailla taikinaa lisäämällä hiukan kasvimaitoa.

Taikinan kohottaminen

Pullataikina kohotetaan kaksi kertaa, eli ensin kulhossa ja sitten vielä uudestaan juuri ennen paistamista.

Hyvin kohonnut pullataikina näyttää tältä:

Hyvin kohonnut pullataikina

Kun leivot pullaa, kohotusaika on täysin riippuvainen siitä, millainen taikinan lämpötila on, eli toimiiko hiiva nopeasti vai hitaasti. Kohotus riippuu myös taikinaa ympäröivästä lämpötilasta. Koeta kohottaa taikina lämpimässä ja vedottomassa paikassa, jos mahdollista. Voit esimerkiksi siirtää kulhon mikron sisälle kohoamaan.

Itse kohotin taikinan ihan huoneenlämmössä (noin +21C tähän aikaan vuodesta), mutta kohotusaika oli paaaaljon pidempi kuin missään ohjeessa sanotaan. Kohotusajaksi kerrotaan usein jopa vain puoli tuntia, mikä on aivan toiveajattelua – minulla se tuplaantui tai jopa triplaantui.

Kohottamisen kanssa kannattaa siis olla kärsivällinen – siihen saattaa kulua parikin tuntia. Pullataikinaa ei kannata valmistaa kiireessä! Parasta on, jos tavallaan unohdat taikinan noin tunniksi ja palaat sitten täydellisesti kohonneen taikinan luokse jatkamaan siitä mihin jäit.

Pitkällä kohotuksella saat vähän kovemmastakin taikinasta hyviä pullia, eli pitkä kohotus paikkaa myös taikinan mahdollisia puutteita. Lyhyt kohotus vaatii löysemmän taikinan.

Pullien muotoilu

Jos haluat muotoilla pikkupullia, ota kämmenen sisään mahtuva määrä hyvin kohonnutta pullataikinaa ja ala pyöritellä sitä kämmenen alla. Paina taikinaa pöytää vasten juuri sen verran, että se tarttuu hiukan alustaan muttei kuitenkaan litisty. Samalla kun pyörität taikinaa, ohjaa ja muotoile sitä peukalon ja pikkusormen avulla, jotta taikina ei leviä sivuille päin vaan muodostaa pallon.

Pikkupullien pyörittely

Jos taikina tarttuu alustaan ja käsiin liikaakin, lisää hiukan jauhoja alustalle. Toisaalta jos alustalla on liikaa jauhoja, taikina ei ollenkaan tartu alustaan ja sitä on vaikea pyöritellä. Itse pyörittelen pikkupullat lähes jauhottomalla alustalla.

Vinkki: Jos taikinasta tuli liian löysää, taikinaan voi ripotella lisätä jauhoja tässä vaiheessa kun pullia muotoillaan.

Voit muotoilla pullataikinasta myös:

  • pullapitkoja
  • pullapohjaisia piirakoita
  • munkkirinkilöitä!

Toinen kohotus

Pullat kohotetaan vielä toisen kerran juuri ennen paistamista. Aseta pullat leivinpaperilla päällystetylle pellille, samalle pellille jolla aiot ne paistaa. Pullia ei kannata siirrellä kohottamisen jälkeen.

Peittele pullat liinalla tai leivinpaperilla. Kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Pullien kohotus liinan alla

Pullan voitelu vegaanisesti

Jotta saat pullalle kauniin värin ja kiillon, se kannattaa voidella ennen paistamista. Käytin pullien voiteluun samaa seosta kuin vegaanisen pannukakun voiteluun eli vaahterasiirapin ja kasvimaidon yhdistelmää.

Pullien voitelu siirapilla
Pullien voitelu siirapista ja kasvimaidosta tehdyllä seoksella

Vinkki: Saadaksesi pinnan, joka ruskistuu kunnolla, voitele pullat kauttaaltaan kahteen kertaan. Kasvimaidon ja siirapin yhdistelmää kannattaa valella pullien päälle ihan reilu kerros.

Jos siirappia ei kuitenkaan satu löytymään kaapista, Kamomillan Konditoria listaa monia muita vaihtoehtoja pullan voiteluun.

Mitä pullan päälle?

Pullan päälle voi ripotella raesokeria, mantelilastuja, mantelirouhetta tai näiden yhdistelmää. Esimerkiksi raesokeri ja mantelilastut sopivat hyvin yhteen.

Voit myös paistaa pullat sellaisenaan ja koristella ne tomusokerilla kun ne ovat jäähtyneitä.

Voisilmä tehdään pullaan näin: ota pieni nokare vegaanista voita tai margariinia ja paina se veitsen avulla pullan keskelle. Ripottele sitten voin päälle kidesokeria. Voisilmä sulaa uunissa ja antaa pullalle ihanan mehevän ”sydämen”.

Eri tavoilla koristeltuja pullia
Eri tavoilla koristeltuja pullia: voisilmä, raesokeri, mantelilastu

Mistä tietää että pullat ovat kypsiä?

Jos olet voidellut pullat esimerkiksi yllä mainitulla siirapin ja kasvimaidon seoksella, näet pullien väristä milloin ne ovat valmiita. Pullista ei kuitenkaan tule ihan niin tummia kuin kananmunalla voidelluista pullista, joten älä ylipaista!

Voit myös ottaa pullan käteesi ja koputtaa sen pohjaan rystysillä. Jos koputuksesta syntyy kumea ääni, pulla on kypsä.

Pikkupulla

Pullan pakastaminen

Kypsät pullat kestävät hyvin pakastamista. Jäähdytä pullat ja siirrä ne sitten pakastimeen esimerkiksi pakastuspussissa.

Vinkki: Pullia voi pakastaa myös raakana! Pakasta pullat pienen pellin tai vaikka ison lautasen päällä. Siirrä pakastuneet pullat pakastuspussiin. Paista samalla tavalla kuin kaupan pakastepullat.

Pullia ja pullapitko

Tässä kaikki pullavinkit! Kerro kommenteissa oliko näistä apua? Jäikö jokin asia vaivaamaan, tai mitä kohtaa voisi vielä tarkentaa?

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pullataikina vaihe vaiheelta: lopputulos

Resepti: vegaaninen pullataikina


1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arviota, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä)

Ladataan…

  • Kirjoittaja: melkeinvegaani
  • Kokonaisaika: 1 tunti 30 minuuttia
  • Annoksia: n. 15
  • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Tätä herkullista pullaa voit tarjoilla kenelle tahansa ei-vegaanille, eivätkä he huomaa mitään eroa!


Ainesosat

Mittakaava
  • 4 dl cashew- tai mantelimaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1.5 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • noin 10 dl (600g) vehnäjauhoja
  • 12 g kuivahiivaa (tai 30 g tuorehiivaa)
  • 100 g vegaanista margariinia

Valmistusohje

  1. Lämmitä kasvimaito noin +42C -asteiseksi (noin 1 minuutti mikrossa).
  2. Sekoita kuivat aineet ja kuivahiiva keskenään isossa kulhossa.
  3. Lisää kuivat aineet lämpimän kasvimaidon joukkoon. Sekoita.
  4. Lisää  pehmeä margariini joukkoon pieninä nokareina.
  5. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina on liian löysää.
  6. Vaivaa 5 minuutin ajan, kunnes taikinaan muodostuu sitkoa.
  7. Peittele kulho liinalla tai muovikelmulla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin 60 minuutin ajan.
  8. Muotoile taikinasta esim. pikkupullia tai pullapitkoja.
  9. Kohota pullia liinan alla 30-60 minuuttia.
  10. Laita uuni lämpenemään +200C asteeseen.
  11. Voitele pullat siirapin ja kasvimaidon seoksella.
  12. Ripottele pullien päälle esim. sokeria tai mantelilastuja.
  13. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri. Paistoaika vaihtelee pullien koon mukaan. Pullapitkojen paistoaika on 15-18 minuuttia.
  • Valmisteluaika: 75
  • Keittoaika: 15
  • Kategoria: Leivonnaiset
  • Valmistusmenetelmä: Uunissa
  • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: pullien kohotus, pulla vinkit, kuohkeat pikkupullat, pullataikinan kohotus, kananmunan korvaaminen pullan voitelussa

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Kirjoita kommentti