Etsin pitkään reseptiä vegaanisille pinaattiletuille, jotka ovat isoja, ohuita, rapeita ja kuitenkin helposti käsiteltäviä. Ilman kananmunia se onkin vähän hankalampi juttu! Lopulta apuun tuli aquafaba.

Tämä resepti on vaikeusasteeltaan medium level. Jos et ole vielä ihan mestari lettujen paistamisessa, etkä varsinkaan vegaanisella taikinalla, niin katso alta tips for frying flatbreads!

In this article

Equipment needed

For this recipe you will need:

 • vispilän – jotta taikinasta tulee tasaista ja saat aktivoitua aquafaban
 • 1-2 flat pans or coated frying pans with low edges
 • pitkän ohuen muovisen paistinlastan
 • kauhan – jotta taikinaa on helppo annostella

Tärkeää! Aquafaban aktivoiminen

Aquafaba on kikherneiden säilöntälientä, eli sitä vähän sameaa kellertävää nestettä joka yleensä kaadetaan pois. Liemi kannattaa kuitenkin ehdottomasti säästää ja käyttää leivontaan, sillä sen avulla saat vegaaniset leivonnaiset kuohkeiksi ja pysymään koossa.

Varoituksen sana kuitenkin: aquafaba ei ole yhtä tehokasta kuin kananmuna, joten lopputulos ei koskaan ole täysin what you are used to.

Noin 3 rkl aquafabaa vastaa yhtä kananmunaa esimerkiksi lettutaikinassa. Yhdestä kikhernepurkista saat noin 1,5 desilitraa aquafabaa, jolla saat tehtyä yhden annoksen tätä lettutaikinaa. Jos lientä on purkissa hiukan reilummin, käytä ne kaikki.

Tip: Jos aquafabaa jää yli, etkä heti keksi muuta käyttöä, sitä voi myös pakastaa.

Vegaaniset pinaattiletut lautasella

Making the dough

Tästä lettutaikinasta tulee melko ohutta ja ihan tarkoituksella, jotta letuista saa tehtyä isoja mutta ohuita.

Lisää ensin kuivat ainekset ja sekoita ne hyvin keskenään.

Lisää sitten puolet kasvimaidosta sekä aquafaba. Aktivoi aquafaba vispaamalla taikinaa parin minuutin ajan ennen käyttöä. Tässä tarvitaan kunnolla käsivoimaa! Vispaa niin kovasti, ettet lopulta enää jaksa.

Vispatessasi huomaat, että taikinan koostumus muuttuu jännällä tavalla kiinteämmäksi. Sitä on vaikea selittää, mutta sen vain huomaa.

Lisää lopuksi sulatettu pinaatti.

Vegaaniset pinaattiletut - taikina kulhossa

Lettujen paistaminen & vinkkejä

Reseptistä tulee noin 20 isoa lettua, tai iso pino pieniä lettuja. Jos sinulla on useampi lettu- tai paistinpannu, kannattaa ottaa vaikka kaikki käyttöön. Itse paistan aina kahdella lettupannulla yhtä aikaa, mikä puolittaa paistamiseen käytetyn ajan.

Kuumenna pannu keskilämmölle. Jos käytät liian korkeaa lämpöä, lettu saa liian nopeasti väriä mutta ei ehdi kypsyä sisältä.

Lisää pannulle pieni nokare vegaanista margariinia ja anna sen sulaa. Levittele sulanut rasva tasaisesti koko pannulle.

Lisää nyt kauhalla pieni määrä taikinaa pannun keskiosaan. Ensimmäiset letut kannattaa paistaa hyvin pieninä, sillä pannu ei ole vielä kunnolla kuumentunut.

Ja muista, että ensimmäiset pari lettua lähes aina epäonnistuvat. Niiden kanssa pitää olla erityisen kärsivällinen.

Mitä vähemmän letunpaistokokemusta sinulla on, sitä pienempiä lettuja kannattaa paistaa. En itse juuri koskaan paista lettuja, jotka ovat koko lettupannun laidasta laitaan. Pienempiä lettuja on aina helpompi käsitellä ja helpompi käännellä.

Sulata pannulla mininokare vegaanista margariinia ennen jokaisen uuden letun paistamista, tai ainakin joka toisen tai kolmannen letun jälkeen. Mitä useammin lisäät margariinia, sitä helpompi letut on saada irtoamaan pannusta ilman repeilyä.

Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat to brown properly, kuten alla kuvassa, on aika kääntää lettu:

Vegaaniset pinaattiletut - paistaminen

Ennen kääntämistä voit kokeilla varovasti lastalla letun eri kohdista, irtoaako se helposti pannulta. Kun lettu on alapuolelta kunnolla ruskistunut, se on helppo kääntää.

Tip: Pyri tekemään letuista mahdollisimman ohuita. Yllä kuvassa näkyvä lettu on jopa hieman liian paksu. Tavallisesti paistan thin lace edges lettuja. Mitä ohuempi lettu on, sitä rapeammaksi se paistuu ja sen jälkeen se on helppo kääntää. Paksut letut vaativat kovin pitkän paistoajan ja jäävät helposti keskeltä raaoiksi.

The most essential thing in the success of the letu is ensimmäisen puolen onnistunut paistuminen. Tässä kohtaa kannattaa olla kärsivällinen, sillä tämä on kriittinen vaihe. Toisen puolen paistumiseen ei onneksi kulu läheskään yhtä paljon aikaa.

Note! Munaton ja kasvimaitopohjainen lettutaikina ei ruskistu yhtä nopeasti kuin perinteinen lettutaikina, joten the baking time may be longer.

I got inspiration for this recipe from Vegan Lovlie's salty flatbread. Jollet ole ennen paistanut tällaisia isoja lettuja, kannattaa katsoa hänen videoltaan, miten taikinaa pyöräytetään pannulla kauhan avulla, jotta saat jokaisesta letusta yhtä suuren ja tasaisen pyöreän. En ollut itsekään osannut tehdä sitä niin, joten oppia ikä kaikki.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconInstagram Instagram iconPinterest Pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Stack of Vegan Spinach Lettuce

Hyvin koossa pysyvät vegaaniset pinaattiletut


1 star2 stars3 stars4 stars5 stars (1 rating, average: 5.00 / 5 stars)

Ladataan…

 • Author: almost vegan
 • Total time: 40 minutes
 • Portions: 20 pcs 1x
 • Diet: Vegan

Reseptin kuvaus

Näin teet isoja, ohuita ja kuitenkin hyvin koossa pysyviä pinaattilettuja aquafaban avulla.


Ingredients

Scale
 • 200 g frozen spinach
 • 8 dl of almond or cashew milk
 • 0.5 dl of rapeseed oil
 • 1 dl of water
 • 1.52 dl aquafabaa (1.5 dl = yleensä 1 prk säilöttyjä kikherneitä)
 • 3.75 dl vehnäjauhoa
 • 4 spoonful of soy flour
 • 2 rkl maissitärkkelystä
 • 1 tsp salt
 • a pinch of black pepper

Valmistusohje

Dough

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
 2. Lisää noin puolet kasvimaidosta kuivien aineiden joukkoon ja vispaa taikinaa huolellisesti, jotta siihen ei muodostu paakkuja.
 3. Lisää aquafaba ja vispaa noin 2 minuutin ajan oikein kunnolla, jotta aquafaba aktivoituu. Tämä on hyvin tärkeää!
 4. Lisää loput kasvimaidot, rypsiöljy ja vesi.
 5. Sulata pinaatti. Jos käytät kokonaisia pinaatin lehtiä, jauha ne hienoksi esim. tehosekoittimella.
 6. Lisää pinaatti taikinan joukkoon.
 7. Season with salt and black pepper.
 8. Let the dough swell for a while before baking.

 

Baking

 1. Kuumenna lettu- tai paistinpannu keskilämmölle.
 2. Lisää pannulle pieni nokare margariinia ja anna sen sulaa. Levitä se koko pannulle.
 3. Kaada pieni määrä lettutaikinaa pannulle ja pyöräytä se tasaiseksi ja ohueksi pyöryläksi kauhan avulla. Katso yltä cake baking tips!
 4. Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat ruskistua, käännä lettu.
 5. Paista vielä toiseltakin puolelta.
 6. Serve with spinach puree or jam.
 • Prep time: 10
 • Cooking time: 30
 • Category: Letts
 • Cooking method: In a pan
 • Cuisine: Finnish

Keywords: vegan spinach fritters, eggless spinach fritters

If you liked the recipe, please share it! 💖 You can also rate the recipe and leave comments below ⬇️

3 kommenttia

 1. Siis tää oli todella surkea ohje, letut ei pysy kasassa yhtään vaan tulee pannulla mössöä ja toinen puoli palaa. Olen onnistunut ihan perus ohjeella aiemmin tekemään hyviä pinaattilättyjä niin on kyllä kuraa, että tällaisella hifistelyohjeella jäi perhe nälkäiseksi ja piti tilata ruokaa kun ei tätä voi syödä. ???

  • almost vegan Vastaa

   Harmi kuulla, tosi ikävää ettei onnistunut! En osaa nyt äkkiseltään sanoa mistä mahtaa johtua, koska olen tehnyt tällä ohjeella useita kertoja. Toivottavasti muistit aktivoida aquafaban! Pitääpä vielä testata jollain toisen merkkisellä kikherneellä; tuli mieleen voisiko aquafaban koostumus vaihdella eri merkeissä.

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish