Tämä resepti on kulkenut mukana ihan blogin alkuvaiheista asti, joten julkaisen siitä nyt uudistetun version aiempaa kattavammilla ohjeilla.

Vinkki: Jos olet epävarma purjon maistumisesta muille perheenjäsenille, kannattaa aloittaa niin, että käytät purjosta vain kaikkein vaaleimmat osat tähän keittoon. Silloin maku on miedompi aloittelijalle. Voit käyttää loput purjon varret johonkin toiseen reseptiin.

Katso myös: Näin peset ja pakastat purjon helposti

Halkaistu purjonpala

Artikkelin sisältö

Mikä tekee tästä niin ihanan keiton

Tämä on niitä reseptejä, joihin palaa aina uudestaan ja uudestaan ❤️ Tämä yhtä aikaa kevyt ja täyteläinen keitto valmistuu alle puolessa tunnissa ja maistuu erityisen hyvin kylminä syys- ja talvi-iltoina. Keitossa maistuu kevyesti valkosipuli, mutta sitä ei tarvitse selitellä edes valkosipulia kammoksuville perheenjäsenille, sillä kukaan ei ikinä huomaa mitään.

Ohjeen esikuvana on K-ruoan mainio mutta ei-vegaaninen purjo-perunasosekeitto, joka on pysynyt reseptikansiossani jo kymmenisen vuotta. Muokkasin alkuperäistä ohjetta vieläkin helpommaksi korvaamalla perunat muusijauheella ja tuorejuuston Koskenlaskijalla. Jos käytät maitotuotteita, kannattaa kokeilla tätä yhdistelmää.

Tuo olikin pitkään niitä harvoja kasvisruokia, joita koko perhe suostui syömään. Tämä toiselta nimeltään ”perunakeitto” oli meidän lasten lempisosekeitto ja muutenkin oikea luottoresepti. Jopa kovin nirso kuopuksemme söi sitä mielellään noin 2-vuotiaasta asti, vaikka muuten eli niin sanotusti pelkällä pyhällä hengellä. (Siitä pitäisi kirjoittaa ihan oma tarinansa. Miten ihmeessä sain tämän pienen ihmisen lopulta rakastamaan vegaanista ruokaa?) Tämä on todellakin iso meriitti tälle keitolle.

Me kuitenkin luovuimme maitotuotteista ja vähän aikaa pähkäilin, että miten ihmeessä tästä saisi alkuperäiselle uskollisen ja maukkaan mutta vegaanisen version? Pienen testailun jälkeen löysin reseptiin sopivat vegaaniset ainekset, ja onneksi niin, sillä tästä keitosta emme ole valmiita luopumaan!

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset:

 • ison kattilan (tai kaksi pientä)
 • sauvasekoittimen

Pehmeä vegaaninen purjo-perunasosekeitto vaihe vaiheelta

Aloita halkaisemalla purjo pitkittäin ja huuhtele hiekat pois tämän ohjeen mukaisesti.

Kuori sitten sipulit.

Paloittele purjo ja sipulit. Voit jättää ne melko reilun kokoisiksi (noin 2-3 cm) paloiksi, sillä ne kuitenkin soseutetaan lopuksi.

Lisää vegaaninen margariini isoon kattilaan. Kuumenna purjon ja sipulin paloja kattilassa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Alla olevassa kuvassa olen käyttänyt keittoon lähinnä kaikkein vaaleimpia purjon osia. Jos käytät enimmäkseen tummanvihreitä varren osia, lopputulos on reilusti vihreämpi.

Sipulien kuullotus

Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja mustapippuri. Keitä keittoa noin 15 minuuttia keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Soseuta ainekset sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi sosekeitoksi.

Lisää vegaaninen valkosipulituorejuusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa täysin kasvisten sekaan.

Vinkki: Jos et löydä sopivaa valkosipulituorejuustoa, voit käyttää myös maustamatonta vegaanista tuorejuustoa ja lisäksi 2 valkosipulinkynttä.

Lisää muusiperuna-ainekset – voit käyttää tilalla myös vegaanista muusijauhetta – ja hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes peruna sulaa täysin keiton sekaan ja lämpenee.

Tarjoile keitto paahdetun sipulirouheen ja hyvän tuoreen leivän kera.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Keittoa ja paahdettua sipulia lautasella

Pehmeä vegaaninen purjo-perunasosekeitto


 • Kirjoittaja: Anna
 • Kokonaisaika: 25 minuuttia
 • Annoksia: 6 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Tämä ihanan pehmeä purjo-perunasekeitto sopii erityisesti kylmiin syys- ja talvi-iltoihin. Keitto maustetaan valkosipulilla ja paahdetulla sipulirouheella.


Ainesosat

Mittakaava
 • 400 g purjoa (400 g = 2 pientä tai 1 iso)
 • 200 g keltasipulia
 • 3 rkl margariinia
 • 1.6 l vettä
 • 2 kpl kasvisliemikuutiota
 • 400 g Oolannin muusiperunaa (pakaste)
 • 200 g Sheese Garlic & Herb -tuorejuustoa (vegaaninen)
 • 0.5 tl suolaa
 • 1 ripaus mustapippuria

Lisäksi

 • paahdettua sipulirouhetta

Valmistusohje

 1. Halkaise purjo pitkittäin ja huuhtele hiekat pois tämän ohjeen mukaisesti.
 2. Kuori sipulit.
 3. Paloittele purjo ja sipulit. Voit jättää ne melko reilun kokoisiksi (noin 2-3 cm) paloiksi, sillä ne soseutetaan lopuksi.
 4. Lisää vegaaninen margariini isoon kattilaan. Kuumenna purjon ja sipulin paloja kattilassa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia.
 5. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja mustapippuri. Keitä keittoa noin 15 minuuttia keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
 6. Soseuta ainekset sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi sosekeitoksi.
 7. Lisää vegaaninen valkosipulituorejuusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa täysin kasvisten sekaan.
 8. Lisää jäiset muusiperuna-ainekset ja hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes peruna sulaa täysin keiton sekaan ja lämpenee.
 9. Tarjoile keitto paahdetun sipulirouheen ja hyvän tuoreen leivän kera.

Vinkkejä

 • Näin voit korvata valkosipulituorejuuston: käytä sama määrä maustamatonta tuorejuustoa + 2 valkosipulinkynttä.
 • Pakastemuusiperunan voi korvata vegaanisella perunamuusijauheella. Jauhetta kannattaa lisätä vähän kerrallaan, jotta näet milloin keitossa on sopiva koostumus.
 • Valmisteluaika: 10
 • Keittoaika: 15
 • Kategoria: Keitot
 • Valmistusmenetelmä: Kattilassa
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: purjo-perunasosekeitto vegaani, peruna purjokeitto, maidoton purjo-perunasosekeitto, peruna purjososekeitto, purjokeitto, perunasosekeitto, purjo-perunasosekeitto, purjo-perunasosekeitto tuorejuusto, helppo vegaaninen keitto

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating