Halpojen arkiruokien sarja jatkuu nyt todellisella torstaipäivien klassikolla eli hernekeitolla. Resepti on lihaton, eikä se myöskään sisällä porkkanaa, kasviproteiinia tai muuta sen sellaista. Se on siis todellinen hernekeitto – ja ihan parasta juuri sellaisenaan!

Huomaathan, että resepti on superhelppo, mutta ei valmistu ihan käden käänteessä, sillä se vaatii tiettyjä etukäteisvalmisteluja. Herneitä täytyy liottaa vedessä vähintään 10 tuntia ennen keittämistä, eli ne kannattaa laittaa edellisenä iltana likoamaan.

Myös keittoaika on suht pitkä eli 1,5 – 2 tuntia. Aktiivisesti kattilan ääressä kuluu kuitenkin vain viitisen minuuttia – lopun aikaa voit vaikka katsella televisiota, tai valmistaa torstain toista klassikkoa eli tätä vegaanista pannukakkua.

Artikkelin sisältö

Hernekeiton historiaa

Keskiajalla, kun katolinen uskonto oli Suomessa valtauskonto, perjantai oli yleinen paastopäivä. Edellisenä päivänä, eli torstaina, oli tapana valmistaa tuhtia ruokaa herneistä ja sianlihasta, sillä herneitä oli hyvin saatavilla. Vaikka katolisuus ei ole enää valtauskonto Suomessa, tapa tarjota hernekeittoa usein juuri torstaisin on säilynyt esimerkiksi kouluissa, työpaikkaruokaloissa ja armeijassa. (lähde: Kysy kirjastonhoitajalta)

Hernekeitto tarjoillaan yleensä sinapin kanssa siten, että hernekeittoa annostellaan lautaselle ja keittoon lisätään pieni nokare sinappia.

Jälkiruokana tarjoillaan perinteisesti pannukakkua mansikkahillon kera. Nam!

Tarvittavat keittiövälineet

Tätä reseptiä varten tarvitset vain ison kattilan ja siihen sopivan kannen.

Tarvittavat ainekset

Tämän reseptin ainekset ovat ihanan yksinkertaiset:

 • kuivattuja herneitä
 • kasvisliemikuutioita
 • pieni pala mukulaselleriä
 • mausteiksi kuivattua meiramia, mustapippuria ja suolaa

Meirami on sellainen mauste, jota minultakaan ei ennestään löytynyt, joten kokeilin ensin valmistaa hernekeittoa ilman sitä. Keitosta tuli ihan kohtalaisen hyvä, mutta tuntuu että jotain siitä jäi puuttumaan.

Joten suosittelen vahvasti hankkimaan meiramia ihan vain tätä keittoa varten. Vain sen avulla hernekeitosta tulee täysin aidon makuinen ja todella herkullinen.

Eikö hernekeittoon tarvita sipulia?

Hyvä kysymys! Käytin ensimmäisellä kerralla sipulia, mutta toisella kerralla kerta kaikkiaan unohdin sen. Jälkimmäisestä tuli todella hyvä keitto, joten sanoisin että sipuli ei ole mitenkään välttämätön.

Mutta yhden sipulin voi hyvin laittaa mukaan, jos haluaa. Siinä tapauksessa pilko se pieniksi kuutioiksi ennen kattilaan lisäämistä.

Mitä annoksen hinnaksi tulee

Listaan tässä ainesten keskimääräiset hinnat.

Huom: suolaa ja mustapippuria en laske kokonaiskustannuksiin mukaan, sillä ne ovat ihan perusmausteita, joita sinulta luultavasti jo löytyykin.

 • 500 g kuivattuja herneitä = 1.35 €
 • 1.5 kasvisliemikuutiota = 0.17€
 • pieni pala mukulaselleriä = 0.64 €
 • meiramia = 0.56 € (pussillinen)

Reseptin kokonaishinta: 2,72 € eli 0,34 € per annos, olettaen että reseptistä riittää kahdeksalle hengelle.

Näin liotat herneet

Herneiden liottaminen vie hiukan aikaa, mutta on näin yksinkertaista:

Kaada herneet isoon kulhoon tai kattilaan. Poista mahdolliset huonot (eli tummuneet) herneet pois joukosta. Lisää reilusti vettä, noin tuplasti herneisiin nähden, sillä herneet turpoavat vedessä.

Jätä likoamaan kannen alle vähintään 10 tunniksi.

Herneitä likoamassa
Herneet 10 tunnin kuluttua, valmiina keitettäväksi

Näin valmistat hernekeiton

Aloita kaatamalla herneiden liotusvesi pois, ja kaada herneet isoon kattilaan.

Kuori pieni pala mukulaselleriä ja pilko se oikein pieniksi paloiksi, niin pieniksi kuin voit. Silloin ne tuovat makua keittoon, mutta eivät erotu valmiin keiton seasta millään tavalla. (Tällä tavalla voi pakkosyöttää selleriä vastaan hangoitteleville perheenjäsenille…)

Lisää vesi ja mausteet joukkoon, ja keittele kannen alla vähintään 1,5 tuntia. Tarkista pari kertaa loppuvaiheessa ja lisää hiukan vettä, jos tarpeen. Jos veden määrä on liian alhainen, keitto alkaa tarttua kattilan pohjaan.

Huom: Herneiden rakenteen kuuluu hajota keittämisen aikana – valmiissa keitossa ei tulisi olla yhtään kovaa tai kokonaista hernettä.

Veden määrä riippuu myös ihan siitä, kuinka sakeaa tai ohutta haluat hernekeiton koostumuksen olevan. Makuasia siis!

Tarjoile valmis keitto sinappinokareen kanssa.

Keiton tarjoilu seuraavana päivänä

Tällä kotitekoisella hernekeitolla on sama ominaisuus kuin valmiilla purkkihernekeitolla, nimittäin se, että kaikki neste tuntuu yön aikana katoavan keitosta. Koostumus on todellakin seuraavana päivänä samanlaista jööttiä kuin kaupasta ostetulla hernekeitolla.

Joten, mikäli keittoa jää yli, lämmitä se seuraavana päivänä kattilassa ja lisää vettä joukkoon. Tällä tavalla keittoa saa myös kätevästi ”jatkettua” – kahden hengen annoksesta syntyykin seuraavana päivänä iltaruoka neljälle.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Hernekeittoa lautasella

Vegaaninen hernekeitto perinteiseen tyyliin


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 34 minuutti
 • Annoksia: 8 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Ainesosat

Mittakaava
 • 500 g kuivattuja herneitä
 • n. 2 l vettä
 • 1.5 kasvisliemikuutiota
 • n. 10 g mukulaselleriä
 • 2 tl kuivattua meiramia
 • 1 tl suolaa
 • 0.25 tl mustapippuria

Valmistusohje

 1. Liota herneitä vedessä vähintään 10 tuntia yllä olevan ohjeen mukaisesti.
 2. Seuraavana päivänä: Kaada herneiden liotusvesi pois, ja kaada herneet isoon kattilaan.
 3. Kuori pieni pala mukulaselleriä ja pilko se oikein pieniksi paloiksi, niin pieniksi kuin voit. Silloin ne tuovat makua keittoon, mutta eivät erotu valmiin keiton seasta millään tavalla.
 4. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot ja mausteet joukkoon.
 5. Keitä miedolla lämmöllä kannen alle 1,5 – 2 tuntia.
 6. Tarkista pari kertaa loppuvaiheessa ja lisää hiukan vettä, jos tarpeen. Jos veden määrä on liian alhainen, keitto alkaa tarttua kattilan pohjaan.
 • Valmisteluaika: 10 h
 • Keittoaika: 1,5 h
 • Kategoria: Keitot
 • Valmistusmenetelmä: Kattilassa
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: lihaton hernekeitto, kasvishernekeitto ohje, perinteinen hernekeitto ilman lihaa

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating