Tähän raikkaaseen loppukesän kiisseliin voi käyttää kaikki loput punaherukat ja mansikat. Myös pakasteet toki käyvät! Resepti on tosi helppo ja sopii loistavasti jokaiselle, joka haluaa käyttää hyväkseen kuluvan kauden viimeiset tuoreet marjat tai edellisvuoden jo hiukan pölyttyneet marjat pakastimen pohjalta.

Mansikka ja punaherukka ovat tässä oikein toimiva yhdistelmä, sillä mansikan luontainen makeus saa uutta syvyyttä punaherukan kirpeydestä. Ja myös siksi, että yksinään herukka saattaisi olla hieman liiankin hapanta.

Mutta samalla reseptillä voit valmistaa monia muitakin kiisseleitä – kokeile sitä omilla suosikkimarjoillasi.

Kiisselin koostumus on omasta mielestäni juuri täydellinen, eli jotain mehukeiton ja sakean kiisselin välimaastosta. Minusta on aina mukavaa, jos kiisseli on sen verran juoksevaa, että sitä voi helposti lusikoida mutta toisaalta tarjoilla myös juomalasista.

Jos kuitenkin pidät sakeammasta kiisselistä, lisää vain hiukan enemmän perunajauhoa. Älä kuitenkaan liioittele sen määrässä, sillä jo yksi ruokalusikallinen lisää tekee ison eron…

Mansikka-herukkakiisseli

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitaan sähkövatkainta, sillä haluamme että mansikoiden koostoumus rikkoutuu ja kiisselistä tulee mahdollisimman tasaista. Vatkaimen lisäksi tarvitaan:

 • iso kattila
 • (vispilä – ei ihan pakko, voit käyttää sähkövatkaimen vispilää)
 • reikäkauha vaahdon poistamiseen (toki lusikka tai paistinlastakin käy paremman puutteessa)

Raikas mansikka-herukkakiisseli vaihe vaiheelta

Lisää mansikat, herukat, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä niitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes mansikat ja herukat ovat pehmenneet. Mansikat alkavat kypsyessään nousta pintaan ja näyttää tältä:

Mansikka-herukkakiisseliä jälkiruokakulhossa

Haluamme, että kiisselin koostumus on mahdollisimman tasainen, joten poista kattila liedeltä ja vatkaa kiisseliä sähkövatkaimella noin puoli minuuttia tai kunnes mansikoiden rakenne hajoaa.

Kiisselin vispaaminen

Kiisselin pinnalla on vatkaamisen jälkeen vaaleaa vaahtoa, joka kannattaa poistaa joko reikäkauhalla tai vaikka isolla lusikalla varovasti kaapien.

Tarkista kiisselin maku tässä kohtaa. Lisää puoli desilitraa sekamehutiivistettä, tai maun mukaan.

Sekoita sitten pienessä astiassa (esim. mukissa) 1 desilitra vettä ja perunajauhot. Sekoita ne pienellä lusikalla tasaiseksi liemeksi. Tämän avulla siis suurustetaan kiisseli ja saadaan siitä sakeampaa.

Kaada suurustusliemi kuuman kiisselin sekaan, samalla kun sekoitat sitä käsivispilällä. On hyvin tärkeää sekoittaa kiisseliä voimakkaasti heti kun suuruste on lisätty, sillä tässä kohtaa perunajauho voi aiheuttaa kiisseliin ikäviä paakkuja, joita ei saa myöhemmin millään tavalla korjattua.

Nyt kiisseli on valmis. Laita se tarjolle esimerkiksi isoon jälkiruokakulhoon.

Vinkki: Kun kaadat kuumaa kiisseliä lasikulhoon, kannattaa lasikulhoon laittaa ennen sitä joko metallinen kauha tai vaikka iso lusikka, jotta äkillinen lämpötilan vaihtelu ei saa lasikulhoa halkeamaan.

Vinkki: Kiisselin pinnalle voi muodostua jäähtymisen aikana ikävän sitkeä kuori, joten ripottele sen pinnalla hiukan sokeria tämän estämiseksi.

Mansikka-herukkakiisseli

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mansikka-herukkakiisseliä jälkiruokakulhossa

Raikas mansikka-herukkakiisseli


 • Kirjoittaja: Anna
 • Kokonaisaika: 12 minuuttia
 • Annoksia: 1012 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Tässä reseptissä mansikan luontainen makeus saa uutta syvyyttä punaherukan kirpeydestä. Samalla reseptillä voit valmistaa monia muitakin kiisseleitä.


Ainesosat

Mittakaava
 • 300 g mansikoita
 • 150 g punaherukoita
 • 1 l vettä
 • 2 dl sokeria
 • 0.5 dl sekamehutiivistettä

Suuruste

 • 1 dl vettä
 • 4 rkl perunajauhoja

Valmistusohje

 1. Lisää mansikat, herukat, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä niitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes mansikat ja herukat ovat pehmenneet. Mansikat alkavat kypsyessään nousta pintaan.
 2. Poista kattila liedeltä ja vatkaa kiisseliä sähkövatkaimella noin puoli minuuttia tai kunnes mansikoiden rakenne hajoaa.
 3. Poista kiisselin pinnalle kertynyt vaahto joko reikäkauhalla tai isolla lusikalla varovasti kaapien.
 4. Tarkista kiisselin maku tässä kohtaa. Lisää puoli desilitraa sekamehutiivistettä, tai maun mukaan.
 5. Sekoita sitten pienessä astiassa (esim. mukissa) 1 desilitra vettä ja perunajauhot. Sekoita ne pienellä lusikalla tasaiseksi liemeksi.
 6. Kaada suurustusliemi kuuman kiisselin sekaan, samalla kun sekoitat sitä käsivispilällä. On hyvin tärkeää sekoittaa kiisseliä voimakkaasti heti kun suuruste on lisätty, sillä tässä kohtaa perunajauho voi aiheuttaa kiisseliin ikäviä paakkuja.
 7. Nyt kiisseli on valmis. Laita se tarjolle esimerkiksi isoon jälkiruokakulhoon.

Vinkkejä

 • Kun kaadat kuumaa kiisseliä lasikulhoon, kannattaa lasikulhoon laittaa ennen sitä joko metallinen kauha tai vaikka iso lusikka, jotta äkillinen lämpötilan vaihtelu ei saa lasikulhoa halkeamaan.
 • Kiisselin pinnalle voi muodostua jäähtymisen aikana ikävän sitkeä kuori, joten ripottele sen pinnalla hiukan sokeria tämän estämiseksi.
 • Valmisteluaika: 2
 • Keittoaika: 10
 • Kategoria: Jälkiruoat
 • Valmistusmenetelmä: Liedellä
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: raikas marjakiisseli, punaherukka resepti, mitä tehdä herukoista, punaherukka mansikka kiisseli

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating