Etsitkö täydellistä burgerisämpylää? Nämä ihanan pehmeät, kuohkeat ja kullanruskeat briossisämpylät maistuvat hampurilaisen seurana ja tietysti myös ihan sellaisenaan. Samasta taikinasta voi leipoa myös pitkulaisia hodarisämpylöitä.

Jo pelkästään edullisen hinnan takia briossisämpylät kannattaa leipoa itse alusta asti. Ainekset maksavat yhteensä alle 3 euroa ja taikinasta leipoo noin 12 sämpylää – kappalehinnaksi jää alle 0,25 euroa. Vertailun vuoksi: Vaasan The BRGR -hampurilaissämpylät maksavat noin 2,50 euroa / 4 sämpylää – kappalehinta 0,625 euroa.

Itse leipomalla voit myös varmistua siitä, ettei sämpylöissä ole mitään turhia lisä- tai säilöntäaineita.

Briossin leipominen on helppoa, mutta siihen kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jotta taikina ehtii kohota kunnolla. Silloin lopputuloksesta tulee kaikkein paras.

Sämpylöitä korissa ja lautasella

Artikkelin sisältö

Mikä on briossisämpylä?

Briossisämpylät (ranskaksi ’brioche’) ovat tavallista sämpylää makeampia ja rasvaisempia – hyvällä tavalla 😋 Briossi on eräänlainen pullan ja leivän välimuoto.

Briossisämpylän kuori ei ole rapea vaan unelmaisen pehmeä, ja aitoon ranskalaiseen tyyliin briosseja voi tarjoilla myös makeiden täytteiden kanssa (esim. hillon kanssa).

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset:

 • mittakippoja ja -lusikoita tarkkaa mittaamista varten
 • ison leivontakulhon, mielellään mikronkestävän
 • keskikokoisen leivontakulhon kuiville aineksille
 • mielellään käsivatkaimen
 • uunipeltejä
 • leivinpaperia

Tärkeää: Kuivahiiva ja maidon lämpötila

Käytämme kuivahiivaa, joka vaatii aktivoituakseen 40-42 asteen lämpötilan – ja toisaalta tätä kuumempi maito tappaa hiivan kokonaan.

Suosittelen tarkastamaan maidon lämpötilan paistimittarilla ensimmäisellä kerralla. Sen jälkeen tiedät tismalleen kuinka kauan maidon lämmittämiseen kuluu aikaa omalla mikrollasi ja juuri tässä tietyssä kulhossa, etkä jatkossa enää tarvitse mittaria.

Esimerkiksi omalla mikrollani, keraamisessa leivontakulhossa, maidon lämmittämiseen kului tasan 2 minuuttia täydellä teholla.

Vegaaniset briossisämpylät vaihe vaiheelta

Laita cashewmaito ja soijajogurtti isoon leivontakulhoon ja lämmitä seos mikrossa 40-asteiseksi. Katso ylhäältä ohjeet maidon lämmittämiseen!

Sulata sitten margariini esimerkiksi isossa mukissa.

Sekoita kaikki loput ainekset (eli kuivat ainekset) yhteen keskikokoisessa leivontakulhossa.

Jauhoa, kasvimaitoa ja sulatettua margariinia astioissa
Kuivat aineet, sulatettu margariini ja lämmitetty cashewmaito & soijajogurtti

Sekoita kaikki ainekset sitten yhteen esimerkiksi käsivatkaimen kierrevatkaimilla. Jatka taikinan vaivaamista muutaman minuutin ajan, jotta taikinaan muodostuu hyvä koostumus. Valmis taikina saa silti jäädä melko pehmeäksi, kuten tässä kuvassa:

Sämpylätaikinaa kulhossa ja käsivatkain

Peitä kulho puhtaalla liinalla (tai vaikka leivinpaperilla) ja jätä taikina kohoamaan ainakin tunniksi. Taikina on valmis, kun se on vähintäänkin tuplaantunut ja näyttää tältä:

Hyvin kohonnutta sämpylätaikinaa kulhossa
Hyvin kohonnut briossitaikina

Kumoa taikina jauhotetulle keittiötasolle ja vaivaa sitä käsin muutaman kerran, jotta siitä muodostuu tiivis taikinapallo:

Hyvin kohonnut briossitaikina keittiötasolla

Leikkaa taikinasta kämmenen kokoisia paloja ja pyörittele ne tasaisen muotoisiksi palloiksi kämmenesi alla.

Vinkki: Katso vegaanisen pullataikinareseptin alta vinkkini, joiden avulla saat pyöriteltyä taikinasta täydellisen pyöreitä palloja. Sillä se, mikä toimii pullataikinalle, toimii myös briossitaikinalle.

Nosta valmiit pallot leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle kohoamaan:

Briossisämpylöitä uunipellillä ennen kohotusta

Peitä ne puhtaalla liinalla tai vaikka leivinpaperilla ja kohota noin 30 minuuttia, kunnes ne näyttävät suunnilleen tältä:

Briossisämpylöitä uunipellillä kohotuksen jälkeen

Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja paista briossisämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri. Paistoaika vaihtelee sämpylöiden koon mukaan.

Voitele kypsät briossisämpylät sulatetulla margariinilla, tai suihkauta niiden päälle vuokasprayta.

Briossisämpylöiden voiteleminen

Hotdog-sämpylöiden valmistaminen

Valmista hodarisämpylät muuten samalla tavalla, mutta muotoile niistä pitkulaisia pötköjä:

Hotdog-sämpylöitä uunipellillä ennen kohotusta

Pötköt voi jättää aika kapeiksi, sillä niiden leveys lähes tuplaantuu kohotuksen aikana:

Kohotettuja hotdot-sämpylöitä uunipellillä

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sämpylöitä korissa

Edulliset vegaaniset briossisämpylät hampurilaisen tai hotdogin kanssa


 • Kirjoittaja: Anna
 • Kokonaisaika: 2 tuntia 22 minuuttia
 • Annoksia: 12 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Nämä ihanan pehmeät, kuohkeat ja kullanruskeat briossisämpylät maistuvat hampurilaisen ja hodarin seurana, tai ihan sellaisenaan.


Ainesosat

Mittakaava
 • 3 dl cashewmaitoa
 • 1 dl Alpro Greek Style No Sugars -soijajogurttia
 • 150 Keiju 70% -margariinia
 • 600 g (noin 10 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 1.5 tl suolaa
 • 4 rkl sokeria
 • 2.5 tl kuivahiivaa

Valmistusohje

 1. Laita cashewmaito ja soijajogurtti isoon leivontakulhoon ja lämmitä seos mikrossa 40-asteiseksi. Katso ylhäältä ohjeet maidon lämmittämiseen!
 2. Sulata margariini mikrossa.
 3. Sekoita kaikki loput ainekset yhteen keskikokoisessa leivontakulhossa.
 4. Sekoita kaikki ainekset yhteen esimerkiksi käsivatkaimen kierrevatkaimilla. Jatka taikinan vaivaamista muutaman minuutin ajan, jotta taikinaan muodostuu hyvä koostumus.
 5. Peitä kulho puhtaalla liinalla (tai vaikka leivinpaperilla) ja jätä taikina kohoamaan ainakin tunniksi. Taikina on valmis, kun se on vähintäänkin tuplaantunut.
 6. Kumoa taikina jauhotetulle keittiötasolle ja vaivaa sitä käsin muutaman kerran, jotta siitä muodostuu tiivis taikinapallo.
 7. Leikkaa taikinasta kämmenen kokoisia paloja ja pyörittele ne tasaisen muotoisiksi palloiksi kämmenesi alla.
 8. Nosta valmiit pallot leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle kohoamaan.
 9. Peitä ne puhtaalla liinalla tai vaikka leivinpaperilla ja kohota noin 30 minuuttia.
 10. Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja paista briossisämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri.
 11. Voitele kypsät briossisämpylät sulatetulla margariinilla, tai suihkauta niiden päälle vuokasprayta.
 • Valmisteluaika: 10 min
 • Kohotusaika: 120 min
 • Keittoaika: 12 min
 • Kategoria: Leivät
 • Valmistusmenetelmä: Uunissa
 • Ruokakulttuuri: Ranskalainen

Avainsanat: vegaaniset hampurilaissämpylät, briossi hampurilaissämpylät, vegaani briossi, vegaaninen briossisämpylä, vegaaninen hot dog sämpylä, vegaani hodari

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

2 Comments

 1. Keliakiasta kärsivänä olen miettinyt omien burgereiden valmistusta, tämä ohje menee testiin yleensä olen ostanut perheen ainoana keliaakikkona Fazer Gluteeniton Kaurasämpylöitä joita on 3kpl pussi ja muille sitten noita vaasan burgereita ekan maistelu kerran jälkeen piti ostaa muille kanssa näitä kaurasämpylöitä olivat huomattavasti paremman makusia mutta nyt täytyy testata tällä ohjeella ensi kerralla. kiitos ohjeesta.

  • Anna Reply

   Hei, kiitos kun jätit kommentin 😊 Kerrothan sitten testattuasi, että miten ohje onnistui gluteenittomana ja mitä jauhoja käytit? Minullakin on suvussa henkilöitä, joille ei gluteeni sovi, joten olisi kiinnostava tietää miten tämä resepti taipuu siihen – se on aika iso ongelma monelle nykyään…

Write A Comment

Recipe rating