Tämä resepti syntyi todellisesta käytännön tarpeesta. Vietin aikaa pienellä paikkakunnalla eikä paikallisesta ruokakaupasta löytynyt minkäänlaista tahinia. Internet osasi kertoa, että tahinia voisi valmistaa seesaminsiemenistä, mutta niitäkään ei löytynyt. Sen olisi ehkä voinut korvata jopa auringonkukkaöljyllä tai maapähkinävoilla, mutta niitäkään ei löytynyt. Koska auringonkukka oli kuitenkin mainittu, päätin lopulta kokeilla, voisiko tahinia valmistaa kuorituista auringonkukansiemenistä.

Lopputulos on todella NAM! Kaikki uutta tahinia maistaneet olivat aivan myytyjä. Lopputulos on niin hyvä, että aion jatkossa aina valmistaa sen juuri tällä tavalla.

Auringonkukansiementen lisäksi tarvitset vain jotain miedon makuista öljyä, kuten rypsi- tai seesamiöljyä. Huomaathan, että oliiviöljyssä on liian voimakas ja läpitunkeva maku tähän tarkoitukseen. Kokeilin myös sillä, ja se erä meni suoraan roskiin.

Reseptissä on kolme helppoa vaihetta:

 1. Paahda auringonkukansiemenet.
 2. Jauha ne.
 3. Lisää öljy.

Siementen jauhamiseen tarvitset ehdottomasti tehosekoittimen, monitoimikoneen tai jonkinlaisen pienen teholeikkurin, joita voi saada esimerkiksi sauvasekoittimen lisäosana. Koska auringonkukansiemenet ovat huomattavasti pehmeämpiä kuin seesamin siemenet, tämä resepti ei vaadi mitään huipputehokasta tehosekoitinta.

Paahdetuista, jauhetuista auringonkukansiemenistä leviää keittiöön herkullinen tuoksu. Niin herkullinen, että koiramme nuuskutteli ilmaa aivan villinä ja yritti myös kiivetä pöydälle tämän ihanan tuoksun perässä. Lopulta sille oli ihan pakko antaa vähän jauhetta maistiaiseksi, ja hyvin maistuikin – se olisi syönyt vaikka kaiken. (Auringonkukansiemenet eivät onneksi ole mitenkään haitallisia koirille.)

Valmis tahini säilyy hyvänä ainakin pari viikkoa, mikäli säilytät sen ilmatiiviissä purkissa tai rasiassa jääkaapissa.

purkillinen tahinia ja lusikka
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
purkillinen tahinia ja auringonkukansiemeniä

Tee-se-itse tahini


1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei arvosteluja)

Ladataan…

 • Author: melkeinvegaani
 • Total Time: 10 minutes
 • Diet: Vegan

Description

Auringonkukansiemenistä valmistettu tahini on nopea ja helppo valmistaa.


Ingredients

Scale
 • 3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
 • 1 dl rypsiöljyä (tarvittaessa hiukan enemmän)

Instructions

 1. Paahda auringonkukansiemeniä kuumalla pannulla ilman öljyä. Tähän kuluu vain muutama minuutti. Kääntele kauhalla tai lastalla koko paahtamisen ajan, jotta siemenet saavat tasaisen, kullanruskean värin.Varo, ettet polta siemeniä liian tummaksi. Jotta saisit niihin väriä, joudut käyttämään melko korkeaa lämpötilaa, mutta toisaalta et halua niiden kärventyvän mustiksi.
 2. Jauha siemenet hyvin hienoksi jauhoksi tehosekoittimella tai monitoimikoneella.
  jauhettuja auringonkukan siemeniä tehosekoittimessa
 3. Lisää öljy vähän kerrallaan ja sekoita hyvin.
  valmista tahinia tehosekoittimessa
 4. Säilytä valmis tahini tiiviissä purkissa tai rasiassa jääkaapissa.
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 5
 • Category: Maustekastikkeet
 • Method: Pannulla
 • Cuisine: Lähi-idän

Keywords: itse tehty tahini, auringonkukansiemenistä valmistettu tahini

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.