Meillä paistettiin jo ensimmäinen erä vappumunkkeja – niin hyvää! Ja joka kerta mietin samaa: miksi ihmeessä näitä tehdään vain kerran vuodessa?
Monilla on pelkoja munkkien valmistamiseen liittyen, mutta niitä on oikeasti ihan helppo tehdä. Valmistin munkkeja ensimmäisen kerran jo parikymmentä vuotta sitten, hyvin puutteellisilla välineillä, kun asuin tosi pienessä opiskelijayksiössä. Niinpä sinäkin pystyt samaan!
Jaan tässä postauksessa vuosien varrelta kaikki parhaat vinkkini munkkien valmistukseen, enkä oleta että sinulla on mitään hienoa digitaalista lämpömittaria, jolla seurata öljyn lämpötilan vaihteluita. Pärjäät hyvin ilmankin, ihan kuten monet esivanhempasi ennen sinua. Nyt tehdään munkkeja aivan kuin ennen vanhaan.
Palovamma- ja tulipaloriskin takia en suosittele munkkien paistamista alle 18-vuotiaille muuta kuin aikuisten valvonnassa.
Tarvittavat välineet
Tarvitset munkinpaistoon seuraavat välineet:
- jonkinlainen paistomittari, esim. tällainen alle 5 euron manuaalinen paistomittari (näitä löytyy joka ruokakaupasta)
- paksupohjainen 2 litran kattila
- kattilaan sopiva kansi (siltä varalta, että öljy syttyy palamaan)
Jos sinulla on teräksinen reikäkauha, siitä on paljon apua kun poimit kuumia munkkeja kattilasta. Mutta kyllä se onnistuu haarukankin avulla.
Munkkitaikinan valmistus
Vappumunkit tehdään ihan perus pullataikinasta. Valmista pikkupullia esimerkiksi tällä reseptillä, joko kasvimaito- tai lehmänmaitopohjaisena.
Mikä öljy sopii uppopaistamiseen?
Uppopaistamiseen sopii parhaiten ihan tavallinen, edullinen rypsiöljy. Se on neutraalin makuista ja siinä on korkea savuamispiste, eli se kestää hyvin korkeita lämpötiloja. Sitä löytääkin usein kaupasta isoissa (esim. 900 ml) pakkauksissa.
Suosittelen käyttämään max 2 litran kattilaa, mielellään ei sen suurempaa. Koska öljyä täytyy olla kattilan pohjalla ainakin 5 cm kerros, iso kattila tarvitsee tuplamäärän öljyä. Ja koska öljy ottaa makua munkkitaikinasta, sitä ei voi käyttää enää mihinkään muuhun, joten se menee sillä tavalla täysin hukkaan.
Jos paistat munkkeja uudestaan jo parin päivän sisällä, voit siivilöidä öljyn ja säilyttää sitä jääkaapissa, mutta se säilyy hyvänä tosiaankin vain muutaman päivän.
Mistä tietää milloin öljy on sopivan kuumaa?
Öljyn lämpötilaa on tosi vaikea arvioida silmämääräisesti. Koska kuuman öljyn käsittely on vaarallista, suosittelen että hankit avuksesi jonkinlaisen paistolämpömittarin.
Kaikkein parhain mittari uppopaistamiseen on erityisesti öljyn lämpötilan mittaamisen tarkoitettu mittari (kuvassa oikealla). Siinä on tarpeeksi korkea mitta-asteikko ja lisäksi pieni klipsi, jonka avulla sen saa pysymään kattilan reunassa kiinni.
Tämä mittari on siis tosi kätevä, mutta ensimmäiset 15 vuotta paistoin munkkeja ihan tavallisella paistolämpömittarilla (kuvassa vasemmalla). Se ei pysy kattilan reunassa kiinni, mutta riittää että tarkistelet lämpötilaa silloin tällöin.
Jos käytät tällaista perus lämpömittaria, huomaat heti että sen asteikko loppuu jo 120 asteeseen. Mutta ei hätää, kuumassa öljyssä mittari ohittaa 120 asteen, käy ”lähtöruudun” kautta ja jatkaa matkaa vielä vähän toistakin kierrosta. Vertailin paistaessa friteerauslämpömittarin ja tavallisen paistomittarin asteikkoja, ja huomasin että kun tavallinen paistomittari on 40 asteen kohdalla toisella kierroksellaan, öljy on silloin 185-190 -asteista eli juuri täydellistä uppopaistamiseen.
Mikä tahansa lämpömittari sinulla onkaan käytössäsi, ole tarkkana ettei mittarin kärki kosketa kattilan pohjaa, tai muuten mittari ei näytä öljyn oikeaa lämpötilaa.
Munkkien paistaminen
Kun pullat ovat hyvin kohonneet, kuumenna noin 1 litra rypsiöljyä kattilassa. Vahdi öljyä koko kuumennuksen ajan, äläkä jätä sitä hetkeksikään yksin kattilaan. Öljyn lämpötila voi nopeasti ampaista vaarallisen kuumaksi! Pidä kattilan kansi lähelläsi siltä varalta, että öljy syttyisi palamaan. Minulle ei ole koskaan käynyt niin, mutta sen mahdollisuus kannattaa aina pitää mielessä.
Kun lämpötila alkaa lähestyä 180 astetta, säädä lieden tehoa pienemmälle ja pyri pitämään lämpötila tästä eteenpäin mahdollisimman tasaisena.
Ota nyt käteesi yksi hyvin kohonnut pikkupulla ja tee peukalolla sen keskelle reikä. Suurenna reikää peukaloiden avulla.
Laita munkkirinkilä kattilaan ja uppopaista sitä 30-50 sekuntia ensimmäiseltä puolelta, kunnes näet että munkin alapuoli on kauniin ruskea. Käännä reikäkauhan (tai haarukan) avulla munkki toisin päin kattilassa ja paista vielä toiset 30-50 sekuntia, kunnes toinen puoli on samanvärinen.
Vinkki: Jos munkin yhden puolen paistamiseen kuluu enemmän kuin 50 sekuntia, öljy ei ole tarpeeksi kuumaa. Silloin munkki imee öljyä itseensä turhankin paljon, ja se vaikuttaa munkin makuun. Jos taas munkki kypsyy alle 30 sekunnissa, öljy on liian kuumaa. Silloin munkeista tulee helposti liiankin tummia ja ne voivat jäädä sisältä raaoiksi.
Nosta munkki reikäkauhan (tai haarukan) avulla pois kattilasta ja aseta se talouspaperin päälle lautaselle. Talouspaperi on tarpeen, jotta ylimääräinen öljy imeytyy siihen.
Tee reikä seuraavaan pikkupullaan ja paista se samalla tavalla. Paista korkeintaan 2 munkkirinkilää kerrallaan, jotta öljyn lämpötila pysyy tasaisena.
Munkkien tarjoilu ja säilytys
Pyörittele munkkirinkilät lämpiminä sokerissa. Jos jäähdytät munkkeja liian kauan, sokeri ei enää tartu niihin.
Munkit kannattaa tarjoilla tuoreina, eli samana päivänä paistettuina. Koostumus ei ole enää yhtä hyvä seuraavana päivänä – maku on toki hyvä edelleen.
Säilytä munkit mieluiten paperipussissa, jos mahdollista. Silloin ne eivät kuivu pahasti ja sokerointikin säilyy hyvin. Voit säilyttää munkit myös muovipussissa, mutta muovipussi on niin tiivis että munkki ikään kuin ”hikoilee”, eli sokeri sulaa munkin pintaan. Voit kuitenkin korjailla edellisen päivän munkkeja siten, että pyöräytät ne uudestaan sokerissa ennen tarjoilua.
Friteerausöljyn hävittäminen
Muistathan, että öljyä ei saa kaataa viemäriin!
Käytön jälkeen anna öljyn jäähtyä ja kaada se sitten takaisin alkuperäiseen pulloonsa. Kun suljet korkin huolellisesti kiinni, voit laittaa pullon öljyineen kaikkineen sekajätteeseen.
Toinen vaihtoehto on imeyttää öljyä tilkka kerrallaan biojätteen sekaan. Tämä on hiukan vaivalloinen tapa, sillä öljyä joutuu imeyttämään useassa erässä monen päivän ajan.
TulostaVappumunkkien valmistaminen vaihe vaiheelta
- Kokonaisaika: 1 tunti 30 minuuttia
- Annoksia: noin 20 kpl 1x
- Ruokavalio: Vegaaninen
Reseptin kuvaus
Jaan tässä postauksessa vuosien varrelta kaikki parhaat vinkkini vappumunkkien valmistukseen. Tarvitset vain kattilan ja jonkinlaisen perus paistomittarin.
Ainesosat
- 1 annos pullataikinaa
- 1 l rypsiöljyä paistamiseen
- 3–4 dl hienoa sokeria munkkien sokeroimiseen
Valmistusohje
- Valmista pullataikina.
- Kun taikina on kohonnut, leivo siitä pikkupullia ja laita ne liinan alle kohoamaan.
- Kun pikkupullat ovat hyvin kohonneita, kuumenna rypsiöljy 2 litran kattilassa noin 180-asteiseksi. Katso yltä vinkit öljyn kuumentamiseen ja sen lämpötilan tarkkailuun!
- Ota kohonnut pulla ja paina peukalosi siitä läpi. Suurenna reikää peukaloiden avulla.
- Laita munkkirinkilä kuumaan öljyyn ja uppopaista sitä 30-50 sekuntia, kunnes se on kauniin ruskea.
- Käännä munkki reikäkauhalla tai haarukalla, ja paista vielä toista puolta 30-50 sekuntia.
- Nosta munkki pois kattilasta ja aseta se talouspaperilla vuoratun lautasen päälle jäähtymään.
- Pyörittele munkki sokerissa, kun se on vielä lämmin.
- Paista loput munkit samalla tavalla.
- Valmisteluaika: 60
- Keittoaika: 30
- Kategoria: Leivonta
- Valmistusmenetelmä: Uppopaistettava
- Ruokakulttuuri: Suomalainen
Avainsanat: vappumunkki, vegaaniset vappumunkit, pehmeät munkkirinkilät, munkkien paistaminen kattilassa, perinteinen munkki
Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️