Näistä nopeasti valmistuvista ja herkullisista vegaanisista ”lihapullapatongeista” on tullut yksi perheemme kestosuosikeista. Välillä näitä tekevät lapset, välillä teen itse.

Perheen nuorimmalle, entiselle nirsoilijalle, ei pitkään aikaan edes paljastettu, että kyseessä eivät ole oikeat lihapullat. Nyt hän kyllä jo tietää, eikä välitä enää. Maku ratkaisee!

Tämä on sellainen resepti, joka tulee usein mieleen, kun olemme jo kaupassa ja pitää keksiä jotain nopeasti valmistuvaa ruokaa. Patonkien valmistamiseen kuluu alle puolisen tuntia, joten kyseessä on todellinen arjen pikaruoka! ⏰

Nyt kun resepti on jo lähes 2 vuotta vanha, päätin kirjoittaa siihen tarkemmat ohjeet ja lisätä vähän kuvia.

Vinkki: Valmiit patongit säilyvät jääkaapissa ihan hyvänä muutaman päivän, joten näitä voi tehdä etukäteen ja lämmittää seuraavina päivinä.

Vegaaninen lihapullapatonki

Artikkelin sisältö

Reseptiin sopivat kastikkeet ja pestot

Pestoksi suosittelen Pirkan paprika-cashewpestoa – se on ehdottomasti paras ja sopii hyvin Arrabbiata-kastikkeen kaveriksi. Mutta muutkin punaiset pestot sopivat. Esimerkiksi Urtekramin tomaattipesto sopii myös hyvin, ja viimeksi lapsemme olivat sitä mieltä että se jopa peittosi tuon paprika-cashewpeston. Kannattaa siis kokeilla sitäkin!

Reseptiin voi kokeilla erilaisia pastakastikkeita oman maun mukaan. Arrabbiata-kastike on meidän suosikkimme, eikä lopputulos ole mitenkään liian tulinen lapsillemmekaan. He eivät pidä voimakkaan tulisista ruoista, eikä tämäkään ole sellainen. Olemme käyttäneet Pirkan Arrabbiata-kastiketta, mutta muitakin löytyy. Niiden tulisuudessa saattaa olla eroja.

Huom: Jos omat lapsesi eivät ole ollenkaan tottuneita chilillä maustettuihin ruokiin, edes mietoihin, kannattaa Arrabbiata-pastakastike korvata jollain muulla. Tarjoilimme näitä patonkeja kerran lapsen kaverille, jonka mielestä ne olivat ”hyvin tulisia”. No sehän on aina makuasia!

Mutta basilikalla maustettu pastakastike toimii lähes yhtä hyvin. Ja jos käytät maitotuotteita, jokin juustolla maustettu pastakastike olisi varmasti tosi herkullinen tässä reseptissä. (En kuitenkaan ole kokeillut.)

Reseptiin sopivat kasvispyörykät

Olemme käyttäneet tähän reseptiin joko Muu-kasvipyöryköitä tai Boltseja, mutta muutkin vegepyörykät sopivat varmasti hyvin.

Huom: Jos käytät Arrabbiata-kastiketta, ei välttämättä kannata valita chilillä maustettuja Boltseja, paitsi jos tarkoituksella haluat ruokaan enemmän potkua. Lapsille tuo yhdistelmä oli kuitenkin hieman liikaa!

Reseptiin sopivat vegaaniset juustoraasteet

Juustoksi suosittelen Nurishh-vegejuustoraastetta (esim. Cheddar & Mozzarella Style), joka on hyvän makuista ja sulaa yllättävän hyvin vegaaniseksi juustoksi.

Toinen hyvä vaihtoehto on Porlammin vegejuusto hyvän makunsa takia. Se ei sula ihan optimaalisella tavalla, mutta asiaa voi parantaa raastamalla sen hyvin pienellä terällä, kuten tässä alla on tehty:

Vegaaniset täytetyt patongit

Ja tässä siis lopputulos paistamisen jälkeen:

Vegaaniset täytetyt patongit

Jos Porlammin vegejuustoa raastaa tavallisella isolla terällä, lopputulos näyttää tältä paistamisen jälkeen – eli juusto ei ehdi sulaa juurikaan:

Vegaaniset täytetyt patongit
Isolla terällä raastettu vegejuusto ei ehdi sulaa uunissa

Vegaanisten lihapullapatonkien valmistaminen vaihe vaiheelta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Halkaise patongit veitsellä pituussuunnassa. Ylempi puolisko saa mielellään jäädä hiukan ohuemmaksi kuin pohja. Aseta patonkien pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kansiosat odottamaan esim. lautaselle.

Patongin leikkaaminen

Levitä pestokastike patongin puolikkaille, eli jokaiselle sisäpinnalle.

Halkaise kasvispyörykät.

Puolitettuja kasvispyöryköitä

Kaada pastakastike ja halkaistut kasvispyörykät kattilaan. Sekoita. Lämmitä niitä keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan.

Nosta kasvispyörykät kattilasta isolla lusikalla ja aseta ne riviin patongin pohjien päälle, noin 6 puolikasta jokaiseen. Puolikkaat kannattaa asetella tasainen (leikattu) puoli alaspäin, jotta ne pysyvät paremmin paikoillaan.

Täytettyjen patonkien valmistaminen

Lusikoi loput pastakastikkeesta kasvispyöryköiden päälle. Ripottele vegaaninen juustoraaste kasvispyöryköiden päälle.

Aseta patonkien ylempi puolisko kanneksi täytteiden päälle.

Voitele patongit vedellä – tällä tavoin saat varmistettua kauniin kullanruskean värin paiston aikana.

Paista täytettyjä patonkeja uunissa 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile lämpiminä.

Vinkki: Patongit kannattaa leikata keskeltä kahteen osaan, varsinkin jos tarjoilet näitä lapsille, jotta täytteet on helpompi saada pysymään patongin sisällä ruokailun aikana. Patongit voi katkaista joko ennen täyttämistä tai vasta paistamisen jälkeen.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegaaninen lihapullapatonki

Vegaaniset täytetyt patongit alle puolessa tunnissa


 • Kirjoittaja: Anna
 • Kokonaisaika: 20 minuuttia
 • Annoksia: 4 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Parasta arjen pikaruokaa! Tällä reseptillä valmistat herkullisia vegepyörykkäpatonkeja, jotka valmistuvat alle puolessa tunnissa.


Ainesosat

Mittakaava
 • 4 kpl esipaistettuja patonkeja
 • n. 200 g kasvispyöryköitä (noin 12 kpl)
 • 1 tlk Arrabbiata-pastakastiketta
 • 1 prk (35 g) Pirkka paprika-cashewpestoa
 • 2 dl vegaanista juustoraastetta

Valmistusohje

 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Halkaise patongit veitsellä pituussuunnassa. Aseta patonkien pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kansiosat odottamaan esim. lautaselle.
 3. Halkaise kasvispyörykät.
 4. Kaada pastakastike ja halkaistut kasvispyörykät kattilaan. Sekoita. Lämmitä niitä keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan.
 5. Levitä pestokastike patongin puolikkaille, eli jokaiselle sisäpinnalle.
 6. Nosta kasvispyörykät kattilasta isolla lusikalla ja aseta ne riviin patongin pohjien päälle, noin 6 puolikasta jokaiseen. 
 7. Lusikoi loput pastakastikkeesta kasvispyöryköiden päälle.
 8. Ripottele vegaaninen juustoraaste kasvispyöryköiden päälle.
 9. Aseta patonkien ylempi puolisko kanneksi täytteiden päälle.
 10. Voitele patongit vedellä.
 11. Paista täytettyjä patonkeja uunissa 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile lämpiminä.
 • Valmisteluaika: 10
 • Keittoaika: 10
 • Kategoria: Lämpimät leivät
 • Valmistusmenetelmä: Uunissa
 • Ruokakulttuuri: Amerikkalainen

Avainsanat: lapset kokkaa, täytetyt patongit, vegaaniset lämpimät leivät, vegaaninen lihapullapatonki, vegaaninen täytetty patonki, täytetyt patongit kasvis, vegaaninen street food, helppo ruoka vegaaninen

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating