Näytän tässä postauksessa vaihe vaiheelta, miten valmistaa piirakkataikina ns. käsin eli ilman yleiskonetta tai muita apuvälineitä. Taikinan voi toteuttaa joko makeana tai suolaisena versiona – sama pohja toimii molempiin.

Tämä resepti on kerta kaikkiaan niin yksinkertainen ja täydellinen ja joka piirakkaan toimiva, että käytän tätä aina. Piirakkapohja on maukas, ihanan lehtevä ja helposti leikattava. Jos et ole koskaan ennen tehnyt piirakkapohjaa itse, nyt kannattaa kokeilla! Ainekset eivät maksa juuri mitään, ja voit helposti säätää suolan / sokerin määrää juuri haluamaksesi.

Katso myös:

Resepti on vegaaninen, mutta siihen voi käyttää mitä tahansa margariinia tai oikeaa voita. Ohjeet ovat muilta osin täysin samat, oli taikina vegaaninen tai ei.

Olen ottanut reseptiin mallia Anna Bergenströmin kirjasta A little book of pies, mutta ohjeet ja vinkit taikinan käsittelyyn ovat täysin omiani.

Choice of flour

Käytä piirakkapohjaan mieluiten tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja, erityisesti jos teet makeaa piirakkaa, kuten tätä kurpitsapiirakkaa.

Jos teet suolaista piirakkaa, voit käyttää myös täysjyvävehnäjauhoja. Täysjyväjauhoilla syntyy erittäin maukas ja murea piirakkapohja!

Pie base from whole wheat flour
Suolainen piirakkapohja täysjyvävehnäjauhoista

Tarvittavat välineet

Tätä piirakkataikinaa voi valmistaa vaikka kesämökillä, sillä et oikeastaan tarvitse mitään erityisiä välineitä. Tarvitset vain:

 • kulhon (tai jonkin kulhon virkaa toimittavan astian, kattilakin käy)
 • kaksi ruokailuveistä
 • measuring cup for measuring flour

Kyllä, näillä todellakin pärjää!

Making the dough

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää joukkoon suola tai sokeri, riippuen siitä teetkö suolaista vai makeaa piirakkaa.

Mittaa joukkoon jääkaappikylmä (vegaaninen) margariini tai voi. Leikkaa siitä noin ruokalusikallisen kokoisia paloja, kuten kuvassa, ja aseta ne sinne tänne jauhojen päälle. Älä käsittele margariinia käsin, jotta se ei lämpene tai sula – sen täytyy olla mahdollisimman kylmää.

Kuivat aineet ja margariini kulhossa

Ota seuraavaksi kaksi ruokailuveistä ja nypi taikinaa niiden avulla, kunnes lopputulos on ryynimäinen ja tasainen. Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että margariini sekoittuu mahdollisimman tasaisesti jauhojen sekaan.

Jauhojen ja margariinin sekoittaminen

Ota sitten pari pieni määrä kylmää vettä kippoon, ja lisää sitä noin ruokalusikallinen kerrallaan jauhojen sekaan. Aina kun olet lisännyt vettä, hämmennä veitsellä taikinaa esim. myötäpäivään. Jos taikina pysyy edelleen irrallaan, lisää tilkka vettä ja hämmennä taikinaa uudestaan. Kun taikina on valmista, siitä alkaa muodostua löyhä taikinapallo, kuten kuvassa. Älä lisää enää vettä, jotta taikina ei mene pilalle.

Valmis taikinapallo

Siirrä taikina pieneen pakastuspussiin ja muotoile siitä pyöreä ’kiekko’. Jollet pakastuspussia löydy, voit muotoilla kiekon myös vaikka taikinakulhon pohjalle.

Taikinakiekko

Siirrä taikinakiekko joko puoleksi tunniksi jääkaappiin tai 15 minuutiksi pakastimeen ennen käyttöä. Taikina on sen jälkeen käyttövalmis.

Making the dough with a universal machine or a blender

Jos käytät yleiskonetta tai tehosekoitinta, lisää kuivat aineet ja margariini, kuten yllä. Lisää sitten vettä vähän kerrallaan yleiskoneen kannen aukosta samalla kun kone pyörittää taikinaa.

Lopeta heti kun taikinasta alkaa muodostua löyhä pallo. Tässä kuluu yhteensä vain noin 10 sekuntia.

Rolling out the dough and transferring it to the pie pan

Mielestäni helpoin ja vaivattomin tapa kaulita piirakkapohja on tehdä se leivinpaperin päällä, sillä se auttaa taikinan siirtämisessä piirakkavuokaan. Lisäksi leivinpaperin voi käytön jälkeen heittää sellaisenaan roskiin, eikä alustaan tartu taikinaa tai jauhoja, joita pitäisi lopulta hinkata pois.

Tip: Jos leivinpaperi tuntuu kovasti liusuvan alustan päällä, ripottele leivinpaperin alle pari tippaa vettä, kuten alla kuvassa.

Leivinpaperin kiinnittäminen alustaan

Sprinkle about a teaspoon of flour on the baking paper before rolling.

Pyri kaulimaan taikinakiekosta hiukan piirakkavuokaa suurempi levy. Voit testata, onko levy sopivan kokoinen, siten että asetat piirakkavuoan levyn päälle. Taikinan tulisi ulottua hiukan vuoan reunojen ylitse.

Taikinalevyn koon testaaminen

Note: Jos käytät täysjyvävehnäjauhoja, taikina repeilee helpommin kaulittaessa. Paina repeämät kiinni toisiinsa ja kauli uudestaan niiden päältä; lisäksi voit paikkailla revenneitä kohtia myös siinä vaiheessa kun piirakkapohja on vuoassa.

Kun piirakkapohja on kaulittu, aseta piirakkavuoka sen päälle mutta sisäpuoli alaspäin. Aseta toinen käsi leivinpaperin alle, piirakkavuoan keskelle, ja tue piirakkavuoan pohjaa vapaaksi jääneellä kädellä. Kiepauta sitten vuoka leivinpapereineen ympäri eli oikein päin. Pyri tekemään tämä nopeasti, jotta taikina ei lähde repeämään.

Taikinan siirtäminen piirakkavuokaan

Nyt kun taikina on vuoan sisällä, painele sitä vuoan pohjaa ja reunoja myöten. Voit myös tässä kohtaa helposti korjailla, mikäli taikina on päässyt repeämään reunalta.

Taikinan painelu vuokaan

Leikkaa ylimääräiset taikinasuikaleet pois reunoilta vuoan ulkosyrjää pitkin. Jätä kuitenkin tarpeeksi taikinaa, jotta voit muotoilla reunat haluamallasi tavalla.

Taikinan reunan leikkaaminen
Leikkaa ylimääräinen taikina pois veitsellä

Tip: Ylijääneistä taikinan paloista voi painella muotilla koristekuvioita, jotka voi lisätä koristeeksi piirakan päälle tai paistaa erikseen pellillä.

Edge decoration

Jos haluat, voit tehdä piirakan reunaan koristekuvioita ennen sen paistamista. Voit esimerkiksi rypyttää sormilla tällaista kuviota:

Piirakkataikinan reunan rypyttäminen

Pre-baking the pie base

Useimmiten tällä reseptillä valmistettua piirakkapohjaa ei tarvitse esipaistaa – en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Piirakkapohjaa esipaistetaan yleensä siksi, että reunat pitäisivät muotonsa paistamisen aikana, mutta se ei ole ollut tämän taikinan kanssa mikään ongelma.

Piirakkapohjan esipaistaminen folion avulla
Support the edges with foil before pre-baking

Jos kuitenkin haluat varmistaa täydellisen lopputuloksen, esipaistaminen on todella helppo toteuttaa:

 1. Support the edges of the pie base with foil.
 2. Paista pohjaa uunissa ilman täytteitä 10 minuutin ajan.
 3. Poista folio, lisää täytteet ja jatka paistamista.

Can the dough be frozen?

Kyllä, valmiin taikinakiekon voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Näitä voi valmistaa etukäteen vaikka kuinka monta ja pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Ennen käyttöä ota taikina ajoissa sulamaan, tai sulata sitä mikroaaltouunin sulatusteholla.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconInstagram Instagram iconPinterest Pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Easy pie crust

Easy pie crust step by step


1 star2 stars3 stars4 stars5 stars (No reviews)

Ladataan…

 • Author: almost vegan
 • Total time: 40 minutes
 • Portions: 1 pcs 1x
 • Diet: Vegan

Reseptin kuvaus

Tällä helpolla ja takuuvarmalla, ihanan lehtevällä piirakkapohjalla leivot sekä makeat että suolaiset piirakat.


Ingredients

Scale
 • 3 dl wheat flour
 • for the salty pie crust: 0.25 teaspoons of salt
 • for the sweet pie base: 2 tablespoons of sugar
 • 150 g jääkaappikylmää margariinia
 • 12 tbsp cold water

Valmistusohje

 1. Measure the flour into a bowl.
 2. Lisää suola TAI sokeri, riippuen siitä teetkö suolaista vai makeaa piirakkataikinaa. Sekoita hyvin.
 3. Lisää jääkaappikylmä margariini noin ruokalusikallinen kerrallaan. Älä koske margariiniin käsin, jotta se ei lämpene eikä sula.
 4. Nypi taikinaa kahdella ruokailuveitsellä, kunnes taikina on kauttaaltaan tasaisen ryynimäistä.
 5. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja pyöritä taikina veitsellä myötäpäivään aina veden lisäämisen jälkeen. Lopeta veden lisääminen heti kun taikinasta alkaa muodostua löyhä pallo.
 6. Kaada taikina muovipussiin ja painele sitä ulkopuolelta, jotta siitä muodostuu pyöreä taikinakiekko.
 7. Laita taikinakiekko joko jääkaappiin 30 minuutiksi tai pakastimeen 10 minuutiksi ennen käyttöä.
 8. Preheat the oven to 200 degrees Celsius (400 Fahrenheit).
 9. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja mittaa oikea koko piirakkavuoan avulla (katso ohjeet ja kuva ylhäältä).
 10. Siirrä taikinalevy piirakkavuokaan (katso ohjeet ja kuva ylhäältä).
 11. Painele taikinalevy vuoan pohjalle ja leikkaa ylimääräiset taikinat pois reunoilta.
 12. Muotoile piirakkataikina reunoilta esim. rypyttämällä (katso ohjeet ja kuva ylhäältä).
 13. If you want to pre-bake the pie base, support the edges with foil and bake the pie base in the oven for 10 minutes.
 14. Poista folio, lisää täyte ja jatka paistamista. Paista piirakkapohjaa yhteensä 25-30 minuuttia; jos esipaistat piirakkapohjaa, vähennä esipaistoaika kokonaisajasta.
 • Prep time: 10
 • Creation time: 30
 • Category: Baking
 • Cooking method: In the oven
 • Cuisine: General

Keywords: easy pie crust, quick pie crust, savory pie crust, sweet pie crust, DIY pie crust

If you liked the recipe, please share it! 💖 You can also rate the recipe and leave comments below ⬇️

Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish