Etsin pitkään reseptiä vegaanisille pinaattiletuille, jotka ovat isoja, ohuita, rapeita ja kuitenkin helposti käsiteltäviä. Ilman kananmunia se onkin vähän hankalampi juttu! Lopulta apuun tuli aquafaba.

Tämä resepti on vaikeusasteeltaan keskitasoa. Jos et ole vielä ihan mestari lettujen paistamisessa, etkä varsinkaan vegaanisella taikinalla, niin katso alta lettujenpaistovinkit!

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset:

 • vispilän – jotta taikinasta tulee tasaista ja saat aktivoitua aquafaban
 • 1-2 lettupannua tai pinnoitettua matalareunaista paistinpannua
 • pitkän ohuen muovisen paistinlastan
 • kauhan – jotta taikinaa on helppo annostella

Tärkeää! Aquafaban aktivoiminen

Aquafaba on kikherneiden säilöntälientä, eli sitä vähän sameaa kellertävää nestettä joka yleensä kaadetaan pois. Liemi kannattaa kuitenkin ehdottomasti säästää ja käyttää leivontaan, sillä sen avulla saat vegaaniset leivonnaiset kuohkeiksi ja pysymään koossa.

Varoituksen sana kuitenkin: aquafaba ei ole yhtä tehokasta kuin kananmuna, joten lopputulos ei koskaan ole täysin se mihin olet tottunut.

Noin 3 rkl aquafabaa vastaa yhtä kananmunaa esimerkiksi lettutaikinassa. Yhdestä kikhernepurkista saat noin 1,5 desilitraa aquafabaa, jolla saat tehtyä yhden annoksen tätä lettutaikinaa. Jos lientä on purkissa hiukan reilummin, käytä ne kaikki.

Vinkki: Jos aquafabaa jää yli, etkä heti keksi muuta käyttöä, sitä voi myös pakastaa.

Vegaaniset pinaattiletut lautasella

Taikinan valmistaminen

Tästä lettutaikinasta tulee melko ohutta ja ihan tarkoituksella, jotta letuista saa tehtyä isoja mutta ohuita.

Lisää ensin kuivat ainekset ja sekoita ne hyvin keskenään.

Lisää sitten puolet kasvimaidosta sekä aquafaba. Aktivoi aquafaba vispaamalla taikinaa parin minuutin ajan ennen käyttöä. Tässä tarvitaan kunnolla käsivoimaa! Vispaa niin kovasti, ettet lopulta enää jaksa.

Vispatessasi huomaat, että taikinan koostumus muuttuu jännällä tavalla kiinteämmäksi. Sitä on vaikea selittää, mutta sen vain huomaa.

Lisää lopuksi sulatettu pinaatti.

Vegaaniset pinaattiletut - taikina kulhossa

Lettujen paistaminen & vinkkejä

Reseptistä tulee noin 20 isoa lettua, tai iso pino pieniä lettuja. Jos sinulla on useampi lettu- tai paistinpannu, kannattaa ottaa vaikka kaikki käyttöön. Itse paistan aina kahdella lettupannulla yhtä aikaa, mikä puolittaa paistamiseen käytetyn ajan.

Kuumenna pannu keskilämmölle. Jos käytät liian korkeaa lämpöä, lettu saa liian nopeasti väriä mutta ei ehdi kypsyä sisältä.

Lisää pannulle pieni nokare vegaanista margariinia ja anna sen sulaa. Levittele sulanut rasva tasaisesti koko pannulle.

Lisää nyt kauhalla pieni määrä taikinaa pannun keskiosaan. Ensimmäiset letut kannattaa paistaa hyvin pieninä, sillä pannu ei ole vielä kunnolla kuumentunut.

Ja muista, että ensimmäiset pari lettua lähes aina epäonnistuvat. Niiden kanssa pitää olla erityisen kärsivällinen.

Mitä vähemmän letunpaistokokemusta sinulla on, sitä pienempiä lettuja kannattaa paistaa. En itse juuri koskaan paista lettuja, jotka ovat koko lettupannun laidasta laitaan. Pienempiä lettuja on aina helpompi käsitellä ja helpompi käännellä.

Sulata pannulla mininokare vegaanista margariinia ennen jokaisen uuden letun paistamista, tai ainakin joka toisen tai kolmannen letun jälkeen. Mitä useammin lisäät margariinia, sitä helpompi letut on saada irtoamaan pannusta ilman repeilyä.

Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat kunnolla ruskistua, kuten alla kuvassa, on aika kääntää lettu:

Vegaaniset pinaattiletut - paistaminen

Ennen kääntämistä voit kokeilla varovasti lastalla letun eri kohdista, irtoaako se helposti pannulta. Kun lettu on alapuolelta kunnolla ruskistunut, se on helppo kääntää.

Vinkki: Pyri tekemään letuista mahdollisimman ohuita. Yllä kuvassa näkyvä lettu on jopa hieman liian paksu. Tavallisesti paistan ohuita pitsireunaisia lettuja. Mitä ohuempi lettu on, sitä rapeammaksi se paistuu ja sen jälkeen se on helppo kääntää. Paksut letut vaativat kovin pitkän paistoajan ja jäävät helposti keskeltä raaoiksi.

Olennaisinta letun onnistumisessa on ensimmäisen puolen onnistunut paistuminen. Tässä kohtaa kannattaa olla kärsivällinen, sillä tämä on kriittinen vaihe. Toisen puolen paistumiseen ei onneksi kulu läheskään yhtä paljon aikaa.

Huom! Munaton ja kasvimaitopohjainen lettutaikina ei ruskistu yhtä nopeasti kuin perinteinen lettutaikina, joten paistoaika saattaa olla pidempi.

Sain reseptiin inspiraatiota Vegan Lovlien suolaisesta lettutaikinasta. Jollet ole ennen paistanut tällaisia isoja lettuja, kannattaa katsoa hänen videoltaan, miten taikinaa pyöräytetään pannulla kauhan avulla, jotta saat jokaisesta letusta yhtä suuren ja tasaisen pyöreän. En ollut itsekään osannut tehdä sitä niin, joten oppia ikä kaikki.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pino vegaanisia pinaattilettuja

Hyvin koossa pysyvät vegaaniset pinaattiletut


1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota, keskiarvo: 5,00 / 5 tähteä)

Ladataan…

 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 40 minuuttia
 • Annoksia: 20 kpl 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Näin teet isoja, ohuita ja kuitenkin hyvin koossa pysyviä pinaattilettuja aquafaban avulla.


Ainesosat

Mittakaava
 • 200 g pakastepinaattia
 • 8 dl manteli- tai cashewmaitoa
 • 0.5 dl rypsiöljyä
 • 1 dl vettä
 • 1.52 dl aquafabaa (1.5 dl = yleensä 1 prk säilöttyjä kikherneitä)
 • 3.75 dl vehnäjauhoa
 • 4 rkl soijajauhoa
 • 2 rkl maissitärkkelystä
 • 1 tl suolaa
 • ripaus mustapippuria

Valmistusohje

Taikina

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
 2. Lisää noin puolet kasvimaidosta kuivien aineiden joukkoon ja vispaa taikinaa huolellisesti, jotta siihen ei muodostu paakkuja.
 3. Lisää aquafaba ja vispaa noin 2 minuutin ajan oikein kunnolla, jotta aquafaba aktivoituu. Tämä on hyvin tärkeää!
 4. Lisää loput kasvimaidot, rypsiöljy ja vesi.
 5. Sulata pinaatti. Jos käytät kokonaisia pinaatin lehtiä, jauha ne hienoksi esim. tehosekoittimella.
 6. Lisää pinaatti taikinan joukkoon.
 7. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
 8. Anna taikinan turvota hetki ennen paistamista.

 

Paistaminen

 1. Kuumenna lettu- tai paistinpannu keskilämmölle.
 2. Lisää pannulle pieni nokare margariinia ja anna sen sulaa. Levitä se koko pannulle.
 3. Kaada pieni määrä lettutaikinaa pannulle ja pyöräytä se tasaiseksi ja ohueksi pyöryläksi kauhan avulla. Katso yltä letunpaistovinkit!
 4. Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat ruskistua, käännä lettu.
 5. Paista vielä toiseltakin puolelta.
 6. Tarjoile pinaattisoseen tai -hillon kanssa.
 • Valmisteluaika: 10
 • Keittoaika: 30
 • Kategoria: Letut
 • Valmistusmenetelmä: Pannulla
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: vegaaniset pinaattiletut, munattomat pinaattiletut

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

3 kommenttia

 1. Siis tää oli todella surkea ohje, letut ei pysy kasassa yhtään vaan tulee pannulla mössöä ja toinen puoli palaa. Olen onnistunut ihan perus ohjeella aiemmin tekemään hyviä pinaattilättyjä niin on kyllä kuraa, että tällaisella hifistelyohjeella jäi perhe nälkäiseksi ja piti tilata ruokaa kun ei tätä voi syödä. 👎👎👎

  • Harmi kuulla, tosi ikävää ettei onnistunut! En osaa nyt äkkiseltään sanoa mistä mahtaa johtua, koska olen tehnyt tällä ohjeella useita kertoja. Toivottavasti muistit aktivoida aquafaban! Pitääpä vielä testata jollain toisen merkkisellä kikherneellä; tuli mieleen voisiko aquafaban koostumus vaihdella eri merkeissä.

Kirjoita kommentti

Tämä sivusto käyttää Akismetiä roskapostin vähentämiseen. Katso, miten kommenttitietojasi käsitellään .

fiFinnish