Etsitkö taikinaa, jolla saa paistettua isoja mutta ihanan ohuita ja pitsireunaisia lettuja? Tällä taikinalla se onnistuu.

Meillä syödään paljon vegaanisia pinaattilettuja, mutta nyt alkoi tehdä mieli makeita perinteisiä jälkiruokalettuja. Kehittelin samasta taikinasta makean version, jolla on samat ominaisuudet eli taikina on ohutta mutta pysyy hyvin kasassa.

Taikina ei ole kovin makea, joten voisin kuvitella syöväni tätä myös suolaisella täytteellä. Taikinan ainesosat, erityisesti vanilja-aromi, saattavat hämätä luulemaan, että taikina on makeampi kuin onkaan. Vaniljaa (ja sitruunamehua) tarvitaan tässä kuitenkin lähinnä peittämään ja neutralisoimaan muita makuja – erityisesti kikherneen hyvin voimakasta ominaismakua. Lopputulos onkin aika tasapainoinen, perinteinen lettutaikina, jossa on häivähdys vaniljaa.

Katso alta paistovinkit, jotta onnistut varmasti lettujen kanssa!

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset:

 • vispilän – jotta taikinasta tulee tasaista ja saat aktivoitua aquafaban
 • 1-2 lettupannua tai pinnoitettua matalareunaista paistinpannua
 • ohuen muovisen paistinlastan
 • kauhan – jotta taikinaa on helppo annostella

Pari sanaa kasvimaidon valinnasta

Tähän taikinaan kannattaa käyttää soijamaitoa, sillä se auttaa taikinaa pysymään paremmin kasassa. Kokeilin myös mantelimaidolla, ja letuista tuli ihan yhtä hyvän makuisia, mutta paistaminen vaati enemmän kärsivällisyyttä.

Käytin sokeroimatonta Alpro Soya No Sugars -soijamaitoa. Jos käytät ”tavallista” eli kevyesti makeutettua soijamaitoa, voit luultavasti vähentää sokerin määrää taikinassa vastaavasti.

Tärkeää! Aquafaban aktivoiminen

Aquafaba on kikherneiden säilöntälientä, eli sitä vähän sameaa kellertävää nestettä joka yleensä kaadetaan pois. Liemi kannattaa kuitenkin ehdottomasti säästää ja käyttää leivontaan, sillä sen avulla saat vegaaniset leivonnaiset kuohkeiksi ja pysymään koossa.

Varoituksen sana kuitenkin: aquafaba ei ole yhtä tehokasta kuin kananmuna, joten lopputulos ei koskaan ole täysin se mihin olet tottunut.

Noin 3 rkl aquafabaa vastaa yhtä kananmunaa esimerkiksi lettutaikinassa. Yhdestä kikhernepurkista saat noin 1,5 desilitraa aquafabaa, jolla saat tehtyä yhden annoksen tätä lettutaikinaa.

Vinkki: Jos aquafabaa jää yli, etkä heti keksi muuta käyttöä, sitä voi myös pakastaa.

Taikinan valmistaminen

Tästä lettutaikinasta tulee melko ohutta ja ihan tarkoituksella, jotta letuista saa tehtyä isoja mutta ohuita.

Lisää kuivat ainekset isoon kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään: vehnäjauho, soijajauho, kikhernejauho, maissitärkkelys, suola ja sokeri.

Lisää sitten noin puolet soijamaidosta ja sekoita taikina mahdollisimman tasaiseksi.

Lisää loput soijamaidot, sulatettu margariini, manteli-aromi, sitruunamehu sekä aquafaba.

Aktivoi aquafaba vispaamalla taikinaa parin minuutin ajan ennen käyttöä. Tässä tarvitaan kunnolla käsivoimaa!

Lettutaikinaa kulhossa

Lettujen paistaminen & vinkkejä

Reseptistä tulee noin 20-25 isoa lettua, tai iso pino pieniä lettuja. Jos sinulla on useampi lettu- tai paistinpannu, kannattaa ottaa vaikka kaikki käyttöön. Itse paistan aina kahdella lettupannulla yhtä aikaa, mikä puolittaa paistamiseen käytetyn ajan.

Kuumenna pannu keskilämmölle. Jos käytät liian korkeaa lämpöä, lettu saa liian nopeasti väriä mutta ei ehdi kypsyä sisältä.

Lisää pannulle pieni nokare vegaanista margariinia ja anna sen sulaa. Levittele sulanut rasva tasaisesti koko pannulle. Myös vuokaspray on todella kätevä lettujen paistamisessa – riittää että suihkauttaa hiukan öljyä pannulle ennen uuden taikinaerän lisäämistä.

Lisää nyt kauhalla pieni määrä taikinaa pannun keskiosaan. Ensimmäiset letut kannattaa paistaa hyvin pieninä, sillä pannu ei ole vielä kunnolla kuumentunut. Ja muista, että ensimmäiset pari lettua usein epäonnistuvat. Niiden kanssa pitää olla erityisen kärsivällinen.

Mitä vähemmän letunpaistokokemusta sinulla on, sitä pienempiä lettuja kannattaa paistaa. En itse juuri koskaan paista lettuja, jotka ovat koko lettupannun laidasta laitaan. Pienempiä lettuja on aina helpompi käsitellä ja käännellä.

Kuvissa näkyvät letut ovat halkaisijaltaan noin 20 cm kokoisia ja niitä oli vielä ihan helppo käännellä lastalla.

Sulata pannulla mininokare vegaanista margariinia (tai vuokasprayta) ennen jokaisen uuden letun paistamista, tai ainakin joka toisen tai kolmannen letun jälkeen. Mitä useammin lisäät margariinia, sitä helpompi letut on saada irtoamaan pannusta ilman repeilyä.

Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat kunnolla ruskistua, kuten alla kuvassa, on aika kääntää lettu:

Lettu paistumassa pannulla

Ennen kääntämistä voit kokeilla varovasti lastalla letun alta eri kohdista, irtoaako se helposti pannulta. Kun lettu on alapuolelta kunnolla ruskistunut, se on helppo kääntää.

Vinkki: Mitä ohuempi lettu on, sitä rapeammaksi se paistuu ja sen jälkeen se on helppo kääntää. Paksut letut vaativat kovin pitkän paistoajan ja jäävät helposti keskeltä raaoiksi, sekä repeävät helpommin.

Lettu paistumassa pannulla

Olennaisinta letun onnistumisessa on ensimmäisen puolen onnistunut paistuminen. Tässä kohtaa kannattaa olla kärsivällinen, sillä tämä on kriittinen vaihe. Toisen puolen paistumiseen ei onneksi kulu läheskään yhtä paljon aikaa.

Huom! Munaton ja kasvimaitopohjainen lettutaikina ei ruskistu yhtä nopeasti kuin perinteinen lettutaikina, joten paistoaika saattaa olla pidempi kuin mihin olet tottunut.

Mikä sopii lettujen kanssa?

Tässä vielä erilaisia lisukkeita, jotka sopivat perinteisten lettujen kaveriksi:

 • hillo
 • sokeri (ihan tavallinen taloussokeri)
 • vaahterasiirappi
 • marjat
 • kermavaahto
Lettuja ja hilloa lautasella

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lettuja ja hilloa lautasella

Vegaaninen lettutaikina ja paistovinkkejä


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 1 tunti
 • Annoksia: 2025 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Letut, ohukaiset, räiskäleet… Tällä taikinalla paistat ison pinon ohuita, perinteisen makuisia vegaanisia lettuja.


Ainesosat

Mittakaava
 • 4 dl vehnäjauhoa
 • 4 rkl soijajauhoa
 • 2 rkl kikhernejauhoa
 • 2 rkl maissitärkkelystä
 • 0.75 tl suolaa
 • 2 rkl sokeria
 • 9 dl soijamaitoa
 • 100 g sulatettua vegaanista margariinia (n. 1 dl)
 • 3 tl vanilja-aromia
 • 3 tl sitruunamehua
 • 1.5 dl aquafabaa

Valmistusohje

Taikina

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa: vehnäjauho, soijajauho, kikhernejauho, maissitärkkelys, suola ja sokeri.
 2. Lisää noin puolet soijamaidosta kuivien aineiden joukkoon ja vispaa taikinaa huolellisesti, jotta siihen ei muodostu paakkuja.
 3. Lisää loput soijamaidosta, sulatettu margariini, vanilja-aromi, sitruunamehu sekä aquafaba.
 4. Vispaa taikinaa noin 2 minuutin ajan oikein kunnolla, jotta aquafaba aktivoituu. Tämä on hyvin tärkeää!
 5. Anna taikinan turvota hetki ennen paistamista.

Paistaminen

 1. Kuumenna lettu- tai paistinpannu keskilämmölle.
 2. Lisää pannulle pieni nokare margariinia ja anna sen sulaa. Levitä se koko pannulle.
 3. Kaada pieni määrä lettutaikinaa pannulle ja pyöräytä se tasaiseksi ja ohueksi pyöryläksi kauhan avulla. Katso yltä letunpaistovinkit!
 4. Kun lettutaikina on kiinteytynyt päältä ja sen alareunat alkavat ruskistua, käännä lettu.
 5. Paista vielä toiseltakin puolelta.
 • Valmisteluaika: 10
 • Keittoaika: 50
 • Kategoria: Letut
 • Valmistusmenetelmä: Liedellä
 • Ruokakulttuuri: Yleinen

Avainsanat: vegaani letut ohje, vegaaninen letut, letut ilman kananmunaa ja maitoa

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💖 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating