Jos pitäisi valita yksi ainoa leipä, jota syödä koko loppuelämänsä, minun valintani olisi perunarieska. Se on pehmeää, maukasta ja hyvin täyttävää. Täydellinen välipala siis.

Jos aterialta jäi yli perunamuusia, tässä helppo resepti johon voit ujuttaa loput muusit. Perunarieskojen takia muusia kannattaa aina tehdä hiukan liian iso satsi. (Ja välillä voi tehdä muusia ihan vain näiden takia.)

Resepti on vegaaninen, mutta täysin samalla tavalla valmistetaan myös perinteistä perunarieskaa. Tässä vain maito vaihtuu kasvimaitoon, ja kananmuna jää pois. Mutta kuten tulet huomaamaan, kananmunalla ei ole tässä reseptissä mitään virkaa. Lopputulos on aivan yhtä hyvä ilmankin.

Reseptistä tulee vain 4 rieskaa, joten taikina kannattaa tuplata tai triplata mikäli muusia on käytettävissä enemmän.

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset vain:

 • leivontakulhon
 • uunipellin
 • leivinpaperia

Tarvittavat ainekset

Ennen kuin alat valmistaa tätä reseptiä, varmista että sinulla on valmiina perunamuusia. Tämä voi olla joko jauheesta tai aidoista perunoista tehtyä muusia. Vegaanista muusia ei jauheena löydy (tietääkseni), joten silloin vaihtoehtona on vain pakasteena myytävä valmismuusi, johon lisätään nestettä.

Tarvitset myös hiivaleipävehnäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja, rypsiöljyä sekä hiukan suolaa.

Mistä tietää että taikinassa on oikea koostumus

Reseptissä mainittu jauhomäärä on viitteellinen, eli saatat tarvita enemmän tai vähemmän jauhoja kuin ohjeessa mainitaan. Tähän vaikuttaa se, kuinka löysää tai jämäkkää käyttämäsi perunamuusi on.

Taikina on täydellistä silloin, kun se on vielä pehmeää ja muistuttaa edelleen perunamuusia, mutta sitä pystyy hiukan muotoilemaan. Silloin taikina näyttää suunnilleen tältä:

Täydellinen rieskataikina – pehmeää mutta muotoiltavaa

On normaalia, että kun taputtelet kiekkoa, se meinaa hiukan tarttua sormiisi. Lisää jauhoja käsiisi ja taputtele kiekkoa jauhotetuilla käsillä, niin kiekon muotoilu onnistuu helposti.

Kun taikinassa on oikea koostumus, kiekot näyttävät tältä

Huomaa, että taikinan ei tulisi tarttua käsiin ihan hullun lailla. Silloin taikina on liian löysää, joten lisää hiukan jauhoa.

Huom. Jos lisäät liikaa jauhoja, taikina ei tartu ollenkaan käsiisi ja sitä on todella helppo muotoilla. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä juttu: kovasta taikinasta tehdyt rieskat eivät kohoa uunissa hyvin, eikä niistä tule yhtä pehmeitä.

Liian kova taikina näyttää suunnilleen tältä – se alkaa muistuttaa muovailuvahaa

Jos taikina on liian kovaa, myös taputellut kiekot näyttävät erilaiselta:

Taikina ei ole nyt yhtä pehmeää ja mehevää, joten taikina ei tartu ollenkaan käsiin ja kiekoista tulee kiinteämpiä lättyjä

Perunarieskojen valmistaminen

Sekoita taikinan ainekset keskenään kulhossa.

Huom. Lisättävän jauhon ja suolan määrään vaikuttaa se, kuinka kiinteää käyttämäsi muusi on ja paljonko suolaa siinä on jo valmiina.

Ota noin 2 ruokalusikallista taikinaa ja muotoile siitä löyhä pallo käsiesi välissä. Aseta pallo leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele siitä littana kiekko.

Muotoile loput rieskat samalla tavalla.

Pistele rieskoihin reikiä haarukalla ja paista niitä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet ja saaneet väriä.

Perunarieskoja jäähtymässä

Näin helppoa ja nopeaa se on! Ensi kerralla taidatkin tehdä muusia liikaa ihan tarkoituksella, vai mitä? 😀

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Perunarieskoja lautasella

Ihanan pehmeät vegaaniset perunarieskat


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 20 minuuttia
 • Annoksia: 4 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Näin valmistat ihanan pehmeitä vegaanisia perunarieskoja ylijääneestä perunamuusista. Nappaa mukaan evääksi ja retkelle, tai muuten vain välipalana.

Reseptistä tulee vain 4 rieskaa, joten taikina kannattaa tuplata tai triplata mikäli muusia on käytettävissä enemmän.


Ainesosat

Mittakaava
 • 3 dl valmista perunamuusia
 • 12 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
 • 0.25 suolaa
 • 1 tl rypsiöljyä

Valmistusohje

 1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
 2. Sekoita taikinan ainekset keskenään kulhossa. Huom. Lisättävän jauhon ja suolan määrään vaikuttaa se, kuinka kiinteää käyttämäsi muusi on ja paljonko suolaa siinä on jo valmiina.
 3. Ota noin 2 ruokalusikallista taikinaa ja muotoile siitä löyhä pallo käsiesi välissä.
 4. Aseta pallo leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele sitä jauhotetuilla käsillä littanaksi kiekoksi.
 5. Pistele rieskoihin reikiä haarukalla ja paista niitä uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet ja saaneet väriä.
 • Valmisteluaika: 5
 • Keittoaika: 15
 • Kategoria: Leivät, Leivonta
 • Valmistusmenetelmä: Uunissa
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: perunarieska muusista, helpot perunarieskat, pehmeät perunarieskat, vegaani perunarieskat, perunamuusi rieska

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

2 Comments

  • melkeinvegaani Reply

   Ahaa, tämä onkin hyvä tieto! Kiitos kun kommentoit ☺️

Write A Comment

Recipe rating