Viime postauksessani näytin, miten tehdään ihanan pehmeitä perunarieskoja ylijääneestä perunamuusista. Tällä kertaa valmistetaan itse muusi, ja tietenkin ihan oikeista perunoista.

Perunamuusin valmistaminen omin käsin alusta asti on ihan helppoa, kun vain oppii tekniikan ja käyttää oikeita välineitä. Tämän ohjeen luettuasi onnistut taatusti!

Resepti on vegaaninen, mutta samalla tekniikalla valmistat muusia ihan mistä tahansa maidosta.

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Perunamuusin valmistamiseen tarvitset:

 • mahdollisimman ison kattilan perunoiden keittämiseen (tai kaksi pientä)
 • perunasurvimen tai -prässin
 • vispilän

Vispilän avulla saat perunamuusista ihanan kuohkeaa ja ilmavaa – katso alta vinkit perunamuusin vispaamiseen. Hätätilanteessa myös haarukka kelpaa, mutta vispilä on hyödyllinen.

Tarvittavat ainekset

Tähän reseptiin tarvitset vain perunoita, kasvimaitoa, vegaanista margariinia ja suolaa. Siinä kaikki!

Voit käyttää myös perunoiden keitinvettä kasvimaidon sijaan, mutta silloin muusista ei tule ihan niin superherkullista.

Oikean perunalajin valitseminen

Suosittelen valmistamaan muusia jauhoisesta perunalajikkeesta (= punainen pussi). Silloin lopputulos on kaikkein paras: muusista tulee ihanan tasainen, samettinen ja kuohkea. Keittämisen jälkeen jauhoiset perunat muusautuvat lähes itsestään.

Jos jauhoisia perunoita ei ole tarjolla, myös yleisperuna (= keltainen pussi) käy. Olen valmistanut muusia näistäkin perunoista. Jos tekniikka on hallussa, lopputulos voi olla ihan kelvollinen, mutta ihan aloittelijalle en tätä suosittele.

Kiinteistä perunalajikkeista (= vihreä pussi) kehotan pysymään kaukana, ainakin jos tarkoituksena on valmistaa hyvää perunamuusia. Nämä perunat eivät soseudu helposti ja lopputuloksena syntyy helposti ikävää liisteriä, eli limaista ja aivan liian tiivistä sosetta.

Vinkkejä perunamuusin vispaamiseen

Kaikkein paras vispilä tähän tehtävään on mielellään hyvin harva vispilä, eli sellainen jossa vispilän langat eivät ole kovin lähellä toisiaan. Perunasose on melko tiukkaa tavaraa, joten se jää helposti jumiin vispilän väliin.

Itse asiassa kaikkein parhaaksi havaitsemani vispilä on sähkövatkaimen mukana tullut metallivispilä. Kun valmistan muusia, käytän tätä sähkövatkaimen vispilää ihan käsikäyttöisesti, en sähkövatkaimeen kiinnitettynä. Vispiläosa on jämäkkä eikä peruna jää siihen helposti jumiin. Sen ainoa huono puoli on hyvin lyhyt varsi.

Perunamuusia ja vispilä

Tiedän, että jotkut vispaavat perunamuusin sähkövatkaimella, mutta jos perunat on yhtään huonosti survittu ja niitä aletaan vispata isoilla kierroksilla, siinä on vakava liisteröitymisen vaara. Sen takia suosittelen käsin vispaamista parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

Perunamuusin valmistaminen

Aloita kuorimalla perunat. Halutessasi voit myös höyryttää perunat kypsiksi, jolloin luultavasti haluat kuoria ne vasta kypsentämisen jälkeen.

Lohko perunat 2-3 osaan ja keitä ne kypsiksi. Lisää kattilaan sen verran vettä, että perunat peittyvät kokonaan.

Kuorittuja perunoita kattilassa

Jos käytät jauhoista perunalajiketta, perunat alkavat herkästi murentua ja halkeilla heti kun ne ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä haarukalla – jos haarukka uppoaa helposti perunan läpi ja se alkaa murentua, tiedät että perunat ovat valmiita.

Kypsiä perunoita kattilassa

Kaada keitinvesi pois (ota keitinvettä talteen, mikäli haluat käyttää sitä kasvimaidon sijaan).

Anna perunoiden levätä pari minuuttia kuumassa kattilassa, jotta suurin osa perunoiden kosteudesta nousee pois höyrynä. Perunoiden tulisi nyt olla täysin kypsiä, melko kuivia ja helposti hajoavia. Niiden muusaaminen on silloin todella helppoa.

Kypsiä perunoita kattilassa

Ota perunasurvin ja painele survinta perunoiden läpi tasaisesti joka puolelta.

Perunasurvin ja perunoita

Lopputuloksen tulisi muistuttaa tätä:

Survottua kypsää perunaa kattilassa

Lisää joukkoon vegaanista margariinia ja anna sen sulaa perunasurvoksen sekaan.

Kuumenna kasvimaitoa esimerkiksi mikrossa ja lisää sitä perunasurvoksen sekaan. Lisää vain vähän maitoa kerrallaan, jotta näet heti milloin muusin koostumus on sopiva. Tarkkaa maidon määrää on mahdoton antaa, sillä eri perunalajikkeet vaativat eri määrän nestettä.

Lisää suolaa, ja vispaa sitten kaikki ainekset ilmavaksi muusiksi. Tarkista maku ja lisää hiukan suolaa tarvittaessa.

Voit vielä valuttaa pinnalle hiukan sulatettua vegaanista margariinia pisteenä iin päälle. Tarjoile lämpimänä.

Perunamuusia kulhossa

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Perunamuusia kulhossa

näin teet perunamuusia vaihe vaiheelta


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 13 minuutti
 • Annoksia: 6-8 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Ainesosat

Mittakaava
 • 2 kg perunoita, jauhoinen perunalajike
 • 2 rkl vegaanista margariinia (suosittelen Keiju laktoositon 70%)
 • 35 dl cashew- tai mantelimaitoa
 • 0.250.5 tl suolaa (tai maun mukaan)

Valmistusohje

 1. Kuori perunat.
 2. Lohko perunat 2-3 osaan ja keitä ne kypsiksi väljässä vedessä. Haarukan tulee upota perunaan ihan kunnolla ja peruna saa mielellään haljeta – silloin tiedät että se on täysin kypsä.
 3. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden levätä kuumassa kattilassa pari minuuttia, jotta ylimääräinen kosteus nousee pois höyrynä. Perunoiden tulisi nyt olla täysin kypsiä, melko kuivia ja helposti hajoavia.
 4. Ota perunasurvin ja painele survinta perunoiden läpi tasaisesti joka puolelta.
 5. Lisää joukkoon vegaanista margariinia ja anna sen sulaa perunasurvoksen sekaan.
 6. Kuumenna kasvimaitoa esimerkiksi mikrossa ja lisää sitä perunoiden sekaan vähän kerrallaan. Sekoita hyvin.
 7. Lisää vielä suolaa, ja vispaa sitten kaikki ainekset ilmavaksi muusiksi. Tarkista maku ja lisää hiukan suolaa tarvittaessa. Voit vielä valuttaa pinnalle hiukan sulatettua vegaanista margariinia pisteenä iin päälle.
 • Valmisteluaika: 15
 • Keittoaika: 15-20
 • Kategoria: Lisukkeet
 • Valmistusmenetelmä: Kattilassa
 • Ruokakulttuuri: Yleinen

Avainsanat: vegaaninen perunamuusi, maidoton perunamuusi, perunamuusi resepti, vanhanajan perunamuusi, perunamuusi perunasta, perunamuusi käsin

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating