Täydellinen vispipuuro on kuohkeaa ja ilmavaa, kuin pinkkiä kermavaahtoa. Näytän vaihe vaiheelta, miten se valmistetaan, esimerkkinä mansikkavispipuuro.

Vinkki: Vispipuuroa ei välttämättä tarvitse tehdä marjoihin! Jollet pidä niistä tai sopivia marjoja ei vain löydy, voit käyttää myös jotain valmista hedelmäsosetta, kuten mangososetta. Tai voit käyttää esimerkiksi omenaa, raparperia tai luumuja. Vain oma mielikuvitus on rajana.

Mansikkavispipuuro

1. Mehu ja sokeri

Vispipuuro kannattaa keittää mehuun, sillä se tuo puuroon makua ja väriä. Valitse jokin käyttämiesi marjojen tai hedelmien kanssa yhteensopiva mehu. Väri antaa osviittaa. Puolukoiden kanssa sopii puolukka-, karpalo- tai herukkamehu. Mansikoiden kanssa sopii mansikka-, vadelma- tai sekamehu. Myös mustaherukkamehu käy, jollei muuta löydy. Hedelmien kanssa sopii jokin vaalea/keltainen mehutiiviste.

Mitä vahvempi mehutiiviste, sitä vähemmän sitä tarvitaan. Voit joutua muokkaamaan reseptissä mainittua tiivisteen ja myös sokerin määrää sen mukaan mitä mehua käytät. Jos käytät makeuttamatonta mehutiivistettä, lisää sokerin määrää. Jos käytät hyvin makeaa ja voimakasta mehutiivistettä (FUN Light), vähennä sokerin määrää.

Itse käytin mustaherukkaista sekamehua, joka sisältää useita eri hedelmälajeja ja jota laimennetaan 1+7.

Mistä muuten tietää että mehu on sopivan vahvaa ja makeaa? Siitä että se on sopivaa tarjottavaksi lasista lasten synttäreillä – ihan sellaista tavallisen vahvaa sekamehua.

2. Puuron keittäminen

Vispipuuro keitetään mannasuurimoista (eli mannaryyneistä), ja niitä tarvitaan puuroon juuri oikea määrä. Liian vähäinen määrä tekee puurosta liian löysää vispattavaksi, mutta liiallinen määrä saa puuron jämähtämään kovaksi, ryynit jäävät raaoiksi, eikä puurosta tule kuohkeaa.

Mannaryynit kypsyvät nopeasti (noin 10 minuutissa), joten jos huomaat että puuro on jäämässä aivan liian löysäksi, ehdit vielä varovasti lisätä mannaryynien määrää kesken kaiken. Tai vaihtoehtoisesti voit joutua lisäämään nesteen määrää.

Puuron tulisi näyttää mehussa keittämisen jälkeen suunnilleen tältä:

Vispipuuron keittäminen

3. Marjat tai hedelmät

Marjoja keitetään usein yhdessä mannaryynien kanssa, jotta niistä saataisiin puuroon väriä ja makua. Sillä tavalla saat kuitenkin tuhottua lähes kaikki marjojen vitamiinit. Jos keität puuron mehuun, suosittelen lisäämään marjat vasta keittämisen jälkeen.

Sulata ja soseuta pakastemarjat ennen käyttöä. Jos käytät ulkomaisia marjoja, niitä kannattaa keittää vähintään 2 minuutin ajan ennen käyttöä.

Jos käytät tuoretta omenaa, raparperia tai luumuja, ne kannattaa ensin kiehauttaa pehmeäksi tai heittää puuron joukkoon keittymään.

4. Vispaaminen

Nyt päästään hauskimpaan vaiheeseen! Vispaaminen on kivaa, sillä puuro muuttaa muotoaan aivan silmiesi edessä. Vispaamiseen on hyvä varata aikaa 5-10 minuuttia ja tarvitset siihen käsivatkaimen.

Monissa ohjeissa neuvotaan jäähdyttämään puuro ennen vispausta, mutta pidän sitä jopa vähän haitallisena – puuro jämähtää jäähtyessään, joten vispaaminen voi olla vaikeaa. Itse ryhdyn vispaamaan heti puuron keittämisen jälkeen. Tältä puuro näyttää ennen vispaamista, marjojen lisäämisen jälkeen:

Mansikkavispipuuro ennen vispaamista

Ja tältä puuro näyttää 10 minuuttia myöhemmin:

Vispipuuron vispaaminen

5. Tarjoilu

Vispipuuro tarjoillaan perinteisesti maidon kanssa. Kasvimaitoa käyttävälle suosittelen cashewmaitoa, joka on meidän perheen suosikki. Se muistuttaa maultaan vähälaktoosista (HYLA) lehmänmaitoa, joten se on neutraalin makuinen lisä vispipuuron kaveriksi.

6. Säilytys

Vispipuuro saattaa jäähtyessään kuorettua, eli sen pintaan voi muodostua kuiva kalvo. Jostain syystä tätä ei nyt mansikoiden kanssa ollenkaan tapahtunut, huraa! Mutta sen välttämiseksi voit aina ripotella pinnalle hiukan sokeria. Säilytä puuro jääkaapissa kannen alla.

Kun puuro on hyvin vispattua, se säilyttää kuohkeutensa monta päivää. Tämä kuva on otettu vasta seuraavana päivänä, mutta vispipuuro on jäähtyessään säilyttänyt ilmavuutensa ja on itse asiassa täynnä pieniä ilmakuplia:

Mansikkavispipuuro seuraavana päivänä

Oliko tästä ohjeesta hyötyä? Kerro alla kommenteissa!

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mansikkavispipuuro

Näin valmistat täydellistä vispipuuroa


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 25 minuuttia
 • Annoksia: 6 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Ainesosat

Mittakaava
 • 6 dl vettä
 • 1.5 dl sekamehutiivistettä
 • 1.5 dl mannasuurimoita
 • 1 dl sokeria
 • 250 g marjoja, hedelmiä tai hedelmäsosetta

Valmistusohje

 1. Kiehauta vesi, mehutiiviste ja sokeri kattilassa (noin 3 litran kattila).
 2. Ripottele joukkoon mannasuurimot, vähän kerrallaan, ja vispaa samanaikaisesti jotta ei synny paakkuja.
 3. Keitä puuroa 10-15 minuuttia välillä sekoitellen.
 4. Sulata ja soseuta marjat.
 5. Lisää marjasose puuron joukkoon.
 6. Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.
 • Vatkaaminen: 10
 • Keittoaika: 15
 • Kategoria: Puurot
 • Valmistusmenetelmä: Kattilassa
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: täydellinen vispipuuro, mansikkavispipuuro, lappapuuro, vispipuuro vaihe vaiheelta

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin!💕Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating