Itse tehty porkkanalaatikko valmistuu helposti ja on joulun ihaninta lohturuokaa. Muistan, että porkkanalaatikko oli ihan ensimmäinen joululaatikko, jota opin syömään – silloin, kun lanttu maistui vielä lapsen suussa liian kitkerältä ja oudolta.

Ja jos lanttulaatikko oli ihan maailman helpoin resepti, niin porkkanalaatikko tulee hyvänä kakkosena. Tätä reseptiä varten täytyy osata keittää riisiä ja porkkanoita, sekä soseuttaa porkkanat. Siinäpä se!

Artikkelin sisältö

Tarvittavat keittiövälineet

Tähän reseptiin tarvitset:

 • ison kattilan
 • sauvasekoittimen (tai tehosekoittimen tai monitoimikoneen, tai jonkin muun välineen jolla soseuttaa kypsät porkkanat – haarukkakin käy paremman puutteessa)
 • 2 x 0,85 litran foliovuokaa – tai mitä tahansa muita vuokia, isoja tai pieniä, voivat olla myös posliinisia tai lasisia

Foliovuokien etuna on se, että ne vievät hyvin vähän tilaa jääkaapissa ja pakastimessa. Niissä on myös lyhyempi paistoaika kuin posliinivuokien kanssa.

0,85-litraiset vuoat ovat mielestäni ihan täydellinen koko porkkanalaatikolle. Siitä tulee noin 6 annosta, eli pieni perhe tai pariskunta saa siitä pari ateriaa. Hävikkiä syntyy vähän, koska laatikkoa lämmitetään juuri sopiva määrä kerrallaan. Ja mahdollisesti ylijääneen laatikon jämän voi lämmittää vielä kerran uudestaankin ilman että se mitenkään pilaantuu siitä.

Myös 0,5-litrainen foliovuoka on ihan hyvä valinta ja itsekin käytin niitä silloin kun meillä ei vielä ollut lapsia. Pikkuvuoasta tuli juuri sopiva määrä kahdelle.

Porkkanalaatikon valmistaminen vaihe vaiheelta

Keitä puuroriisi suolatussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan, täysin kypsäksi. Riisi kannattaa keittää pinnoitetussa kattilassa, jotta se ei tartu kattilan pohjaan kiinni. Jos keität teräskattilassa, riisiä kannattaa keittää hiukan reilumpi määrä, koska osa siitä tarttuu pohjaan ja menee hukkaan.

Kuori ja lohko porkkanat. Lohkot saavat jäädä reilun kokoisiksi, sillä ne joka tapauksessa soseutetaan lopuksi.

Lisää vettä sen verran, että porkkanat peittyvät kokonaan. Lisää suola.

Lisää sen verran vettä, että porkkanat peittyvät täysin

Keitä porkkanat täysin kypsiksi. Porkkanakuutioiden pitää olla niin pehmeitä, että veitsi uppoaa niihin kuin sulaan voihin. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät soseuttamiseen haarukkaa tai sauvasekoittimesi ei ole kovin tehokas.

Täysin kypsät porkkanat on helppo soseuttaa – testaa kypsyyttä haarukalla

Ota keitinvesi talteen! Eli kaada se johonkin toiseen astiaan odottamaan.

Soseuta porkkanat huolellisesti mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää sitten keitetty riisi ja kaikki muut ainekset. Sekoita hyvin.

Maista valmista seosta tässä kohtaa. Onko mausteita sopiva määrä? Tässä kohtaa voi vielä lisätä.

Voitele vuoat ja kaada seos vuokaan/vuokiin. Tasoita pinta lusikalla ja ripottele lopuksi päälle korppujauhoa. Tässä kohtaa voit tehdä pintaan koristekuviot esimerkiksi haarukalla painelemalla.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos paistat kaiken porkkanalaatikon yhdessä isossa vuoassa, paistoaika voi olla pidempi.

Porkkanalaatikon pakastaminen ja sulattaminen

Jos olet hyvissä ajoin liikkeellä, porkkanalaatikot voi valmistaa jo monta viikkoa etukäteen pakkaseen odottamaan. Ne voi pakastaa joko ”raakana” (ei-paistettuna) tai paistamisen jälkeen. Minusta lopputulos on kummallakin tavalla ihan sama – olen kokeillut kumpaakin.

Ota jäiset porkkanalaatikot sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Eli jos aiot syödä niitä joulukuun 24. päivänä, ota ne jääkaappiin 23. päivänä.

Mutta ei mitään hätää, jos tämä unohtuu – minullakin on välillä unohtunut laatikot pakkaseen… Voit paistaa ne jäisinäkin. Jäisen porkkanalaatikon paisto kestää vain hiukan kauemmin.

Porkkanalaatikon lämmittäminen kun käytät foliovuokaa

Eli mitä tehdä jos laatikot on paistettu valmiiksi, mutta ne ovat nyt odottaneet jääkaapissa eilisestä asti? Foliovuokaa ei voi laittaa mikroonkaan.

Tee näin: Lämmitä uuni noin 150-asteiseksi ja laita foliovuoka sinne lämpenemään noin 15 minuutiksi. Testaa lämpötila esim. maistamalla pikkulusikalla pieni nokare keskeltä vuokaa.

Porkkanalaatikon säilytys ja säilyvyys

Koska porkkanalaatikko sisältää riisiä ja keitetty riisi on herkkä pilaantumaan, ethän jätä porkkanalaatikkoa pitkiksi ajoiksi pöydälle odottelemaan. Porkkanalaatikko kannattaa myös syödä pois parin päivän sisällä, samasta syystä.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegaaninen porkkanalaatikko vaihe vaiheelta


 • Kirjoittaja: melkeinvegaani
 • Kokonaisaika: 2 tuntia 10 minuuttia
 • Annoksia: 6 1x
 • Ruokavalio: Vegaaninen

Reseptin kuvaus

Vegaaninen porkkanalaatikko valmistuu helposti ja on joulun ihaninta lohturuokaa. Tässä ohjeessa porkkanalaatikko valmistetaan alusta asti ihan itse.


Ainesosat

Mittakaava

Riisi

 • 1.5 dl puuroriisiä
 • 6 dl vettä

Porkkanat

 • 1 kg porkkanoita
 • n. 5 dl vettä
 • 1 tl suolaa

Muut ainekset

 • 2 dl kaurapohjaista vispikermaa
 • 1 dl porkkanoiden keitinvettä (tai lisää kermaa, jos keitinvettä ei ole)
 • 0.5 tl suolaa
 • 0.5 dl tummaa siirappia
 • ripaus valkopippuria

Lisäksi

 • 0.5 dl korppujauhoja vuoan pinnalle koristeeksi

Valmistusohje

 1. Keitä puuroriisi suolatussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan, täysin kypsäksi.
 2. Kuori ja lohko porkkanat. Lohkot saavat jäädä reilun kokoisiksi, sillä ne soseutetaan lopuksi.
 3. Lisää vettä sen verran, että porkkanat peittyvät kokonaan. Lisää suola.
 4. Keitä porkkanat täysin kypsiksi ja ota keitinvesi talteen!
 5. Soseuta porkkanat huolellisesti ja lisää sitten keitetty riisi ja kaikki muut ainekset. Sekoita hyvin.
 6. Maista valmista seosta tässä kohtaa. Lisää mausteita tarvittaessa.
 7. Voitele vuoat ja kaada seos vuokaan/vuokiin. Tasoita pinta lusikalla ja ripottele lopuksi päälle korppujauhoa. Voit koristella pinnan koristekuvioilla esimerkiksi haarukalla painelemalla.
 8. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jos paistat kaiken porkkanalaatikon yhdessä isossa vuoassa, paistoaika voi olla pidempi.
 • Valmisteluaika: 10 min
 • Paistoaika: 90 min
 • Keittoaika: 30 min
 • Kategoria: Laatikot, Jouluruoat
 • Valmistusmenetelmä: Liedellä, Uunissa
 • Ruokakulttuuri: Suomalainen

Avainsanat: vegaaninen porkkanalaatikko, vegaani porkkanalaatikko ohje, maidoton porkkanalaatikko, vegaaniset joululaatikot, vegaaniset joululaatikot

Jos pidit reseptistä, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella reseptin ja jättää kommentteja alla ⬇️

Write A Comment

Recipe rating