Tämän blogin takana on aika tavallinen perheenäiti, joka ei olisi vielä vuosi sitten uskonut ryhtyvänsä melkein vegaaniksi. Meillä syötiin ennen lihaa ja maitotuotteita lähes joka aterialla, sellaista lapsiperheen perus arkiruokaa. Terveyssyistä ryhdyin kuitenkin vuonna 2019 lisäämään runsaasti enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja omaan ruokavaliooni, ja alunperin tarkoituksenani oli muuttaa ruokavaliotani vähän kasvispitoisemmaksi. Ei kuitenkaan ollut tarkoitus tehdä siitä mitään erityisruokavaliota, ei sinne päinkään.

Mutta kasvisruokakokeilu lähtikin yllättäen vähän lapasesta. Jos meillä ennen vanhaan oli viikossa yksi kasvisruokapäivä, niin jossain kohtaa homma kääntyikin niin päin, että meillä alkoi olla viikossa yksi liharuokapäivä. Lopulta sekin alkoi tuntua tarpeettomalta. Ja koska olen meidän perheen pääasiallinen ruoanlaittaja, imaisin vielä koko muun perheen ikään kuin tahattomasti mukaani. Lapsemme tosin syövät koulussa sekaruokaa, ja hyvä niin. He syövät kotona myös maitotuotteita.

Minä itse syön 99-prosenttisesti vegaanisesti, mutta käytän edelleen hunajaa ja toisinaan myös kananmunia. Oikea termi lienee siis ovo-vegetaristi. En kuitenkaan tunne olevani mikään kasvissyöjä, vaan vegaani joka vähän lipsuu. Kasvisruoat nimittäin sisältävät todella paljon maitotuotteita! Ja minä kun en käytä maitotuotteita, niin en käytännössä pysty mitään kasvisruokia syömään. Vegaanisista keittokirjoista ja blogeista on minulle tässä tilanteessa paljon enemmän iloa.

Tämän blogin tarkoitus on koota yhteen paikkaan uusia lempireseptejämme. Uuden ruokavalion myötä minun on ollut pakko opetella valmistamaan lukuisia täysin uusia ruokia, ja olen samalla heittänyt vanhoja lempireseptejä roskiin ihan kirjaimellisestikin. Nyt täytyy siis saada tuoretta täytettä reseptikansioon!

Ps. Meillä on käytäntönä, että jokaisella perheenjäsenellä on kerran viikossa oma kokkausvuoro. Niinpä tulen julkaisemaan tässä blogissa reseptejä myös tunnisteella ”lapset kokkaa”. Nämä ovat erityisen helppoja ja yksinkertaisia kasvisruokia, ja niissä käytetään usein apuna puolivalmisteita.

Write A Comment