Tällä menetelmällä saat poistettua torjunta-aineet mistä tahansa ohutkuorisista hedelmistä ja marjoista helposti ja huolellisesti. Tästä on erityisen paljon hyötyä viinirypäleiden kanssa, sillä niitä on usein vaikea puhdistaa kunnolla. Myös mansikat kannattaa käsitellä samalla tavalla, sillä niissäkin käytetään paljon torjunta-aineita.

Mutta ei huolta – tämän ohjeen jälkeen osaat puhdistaa kaikki marjat ja hedelmät niin hyvin, että uskallat antaa niitä huoletta lapsillekin.

Artikkelin sisältö

Entä jos vain kuorisi kaikki hedelmät?

Välillä tuntuu, että meille annetaan niin ristiriitaisia ohjeita.

Kuten, että suurin osa omenan vitamiineista ja kuidusta on kuoressa, joten syökää ne kuorineen. Mutta muistathan, että niiden kuorissa on torjunta-aineita, joten ne täytyy kyllä kuoria! Toisaalta, kotimaisissa omenoissa on kyllä todella vähän myrkkyjä, joten niitä ei ainakaan kannata kuoria. Mutta hei, Suomen Tulli on vertaillut torjunta-ainejäämiä ja kävikin niin, että kotimaisissa omenoissa on jopa himpun verran enemmän torjunta-aineita kuin niissä (tosi vaarallisissa) tuontiomenoissa…

Koeta siinä sitten keksiä, miten päin toimisi. Usein päädyn kuorimaan omenat ihan vain varmuuden vuoksi. Heippa vaan, vitamiinit…

Viinirypäleet ja marjat ovatkin sitten ihan oma lukunsa. Miten niitä edes kuorisi, ja harjalla kuuraaminenkaan ei oikein onnistu. Mutta kun tietää, että viinirypäleet on kyllästetty torjunta-aineilla, ei niitä viitsisi pesemättäkään syödä. Viinirypäleillä on kaikesta huolimatta niin merkittäviä hyviä terveysvaikutuksia, että on sääli jos niitä täytyy vältellä.

Miten hedelmät ja marjat kannattaa pestä

Tätä on ihan tutkittukin. Tutkijaryhmä selvitti, miten hyvin torjunta-ainejäämät poistuvat omenoiden pinnalta kolmea eri menetelmää käyttäen:

 • vesipesulla
 • klooripohjaisella puhdistusliuoksella
 • ruokasoodapohjaisella liuoksella

Tulokset olivat selkeät: vesipesu ja klooripohjainen liuos poistivat vain pienen osan näistä aineista. Ruokasoodaliuos sen sijaan poisti lähes kaikki torjunta-aineet. Ruokasooda aiheuttaa yksinkertaisen kemiallisen reaktion, joka saa torjunta-aineet hajoamaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että pieni osa näistä aineista hajoaa jo muutamassa minuutissa, mutta vaikutus ei vielä ole mainittavasti parempi kuin kahden minuutin vesipesulla. Sen sijaan, jos ruokasoodakylpyä jatkaa aina 15 minuuttiin asti, yli 95 prosenttia torjunta-ainejäämistä hajoaa. Ainoastaan hedelmän tai marjan sisälle imeytyneet torjunta-aineet jäävät silloin jäljelle, ja niitä on onneksi huomattavasti vähemmän kuin pinnalla olevia.

Ruokasoodaliuoksella käsittelyn jälkeen hedelmät ja marjat tulee vielä huuhdella huolellisesti juoksevan veden alla, jotta irronneet torjunta-aineet huuhtoutuvat pois. (Lisäksi ruokasooda on tosi pahan makuista.)

Näin peset viinirypäleet vaihe vaiheelta

Katsotaan seuraavaksi vaihe vaiheelta, miten tämä puhdistus tehdään viinirypäleille. Sama puhdistusmenetelmä sopii siis mille tahansa hedelmille tai marjoille, mutta käytän esimerkkinä viinirypäleitä, koska niissä on luultavasti kaikkein eniten torjunta-aineita.

Laita viinirypäleet astiaan ja kaada päälle niin paljon kylmää vettä, että ne peittyvät kokonaan.

Upota viinirypäleet kokonaan veden alle – tässä kuvassa taitaa osa olla veden yläpuolella…

Lisää veteen 2 teelusikallista ruokasoodaa per 1 litra vettä. Ei haittaa, jos laitat vähän runsaamminkin – itse en koskaan mittaa tarkkaan.

Anna viinirypäleiden liota liuoksessa 15 minuutin ajan.

Huuhtele lopuksi huolellisesti juoksevan veden alla.

Tulosta
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Näin puhdistat torjunta-aineet viinirypäleistä, marjoista ja hedelmistä


Reseptin kuvaus

Tällä menetelmällä saat poistettua torjunta-aineet huolellisesti kaikista hedelmistä ja marjoista. Esimerkkinä on viinirypäleiden puhdistaminen.


Ainesosat

Mittakaava
 • 1 litra vettä
 • 2 tl ruokasoodaa

Valmistusohje

 1. Laita viinirypäleet astiaan ja kaada päälle 1 l kylmää vettä.
 2. Lisää veteen 2 teelusikallista ruokasoodaa.
 3. Anna viinirypäleiden liota liuoksessa 15 minuutin ajan.
 4. Huuhtele lopuksi huolellisesti juoksevan veden alla.
 • Valmisteluaika: 15
 • Kategoria: Yleinen, Hedelmien käsittely

Jos pidit ohjeesta, jaathan sitä eteenpäin! 💕 Voit myös arvostella sen ja jättää kommentteja alla ⬇️

2 Comments

  • Hei Pirjo! Kyllä tuo on ihan pätevä ja paljon siteerattu tutkimus, mutta tietenkään mikään keino ei poista 100% – ja jopa luomutuotteissa on torjunta-aineiden jäämiä 🙁 Joten ainakin niitä voi vähentää hyvällä puhdistuksella.

Write A Comment

Recipe rating